koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európske krajiny uvoľňujú opatrenia: Španieli otvárajú pláže, niektoré krajiny začínajú s turizmom

EURÓPA / Nielen Slovensko ale aj ostatné európske krajiny postupne uvoľňujú opatrenia zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Veľká vlna otvárania čaká napríklad časť Španielska, kde dokonca sprístupnia pláže. Zmeny čakajú aj Talianov či Grékov.

Koronavírus postihol takmer celý svet. Aktuálne je najviac postihnutou krajinou USA, kde je 1,64 miliónov prípadov, čo je necelá tretina z 5,4 miliónov nakazených evidovaných vo svete. Za USA nasleduje Brazília s viac ako 363 tisíc prípadmi a Rusko s viac ako 350 tisíc potvrdených prípadov. Narozdiel od týchto krajín, obyvatelia Európy sa postupne tešia, z uvoľňovania opatrení.

Taliansko:

Taliansko je podľa agentúry Reuters aktuálne 6. krajinou v rebríčku najhoršie postihnutých krajín koronavírusom na svete, po USA, Rusku, Brazílii. Španielsku a Veľkej Británii.

Aj napriek tomu sa krajina rozhodla postupne uvoľňovať opatrenia. Po dlhej pauze sa opäť otvárajú plavárne či športové centrá. Od 3. júna plánujú hranice a dovolia cezhraničné cesty. V krajine tiež otvorili aj obchody a postupne fungujú aj reštaurácie, no za prísnych hygienických opatrení.

Španielsko:

Úrady v regiónoch hlavného mesta Madrid a Katalánska, ktoré patria k najviac postihnutým oblastiam v Španielsku, od 25. mája otvárajú parky a múzeá. Rovnako môžu obyvatelia používať terasy reštaurácii a bary. V takmer polovici Španielska môžu ľudia už v obmedzenom počte navštíviť kiná a interiéry reštaurácii, divadlá aj nákupné centrá. Dokonca sa otvárajú aj pláže, kde je možné kúpať sa.

Prímorské „radovánky“ sa ale netýkajú domácich ani zahraničných turistov, to znamená, že Španieli medzi regiónmi ešte cestovať nemôžu. Turisti zo zahraničia si môžu dovolenku v Španielsku naplánovať od júla, ako v pondelok vyhlásila tamojšia ministerka pre turizmus Reynes Marotová.

Grécko:

Krajinu koronavírus nezasiahol ani zďaleka tak, ako napríklad Taliansko. Potvrdili okolo 2850 prípadov, z čoho 166 pacientov nákaze podľahlo. V Grécku sa od 25. mája otvárajú taverny, kaviarne a bary. Obyvatelia Grécka si tiež môžu začať užívať cestovanie medzi regiónmi, aj na rôzne tamojšie ostrovy. Turistickú sezónu plánuje krajina zahájiť od 15. júna, a od 1. júna budú možné aj priame medzinárodné lety do turistických destinácií v krajine. Gréci tiež otvorili historické, antické pamiatky za prísnych hygienických opatrení.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

Ukrajina:

Ukrajinská metropola Kyjev dala do prevádzky už aj metro. Ešte 11. mája oznámila otvorenie obchodných centier, kaderníctiev, kozmetických salónov, či zubárskych ordinácii. Gruzínsko dokonca obnovilo výrobu a otvorilo obchody s výnimkou obchodných centier. Zrušené bol tiež zákaz cestovania do a z hlavného mesta Tbilisi.

Dánsko:

Dánsko 18. mája oznámilo otvorenie reštaurácií, kaviarní. Do školy sa tiež vrátili žiaci druhého stupňa základných škôl a stredoškoláci. Dáni boli prví, ktorí otvorili škôlky, školy a jasle. Po novom otvoria aj zoologické záhrady. Na Islande zase sprístupnili bary, kluby a športoviská.

Česko

Česko od 25. mája zaviedlo viaceré zmeny. Pre nosenie rúšok platí miernejší režim, vonku ich pri dodržaní dostatočnej vzdialenosti od iných osôb nosiť nemusia. Otvoria sa priestory reštaurácií, hotely, kempy, a ostatné ubytovacie zariadenia. Konať sa tiež môžu hromadné akcie vo vonkajších aj vnútorných priestoroch s účasťou najviac 300 ľudí.

Po 2,5 mesačnej pauze sa vracajú do škôl aj deti, žiaci prvého stupňa základných škôl. Ostatní sa vzdelávajú dištančnou formou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices