Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanec Bilčík o zákaze nedeľného predaja: Nepodkopávajme si vlastné nohy, pokiaľ to robiť nemusíme

BRUSEL / Obmedzovať v súčasnej dobe nedeľný predaj, keď je potrebné rozpumpovať pohyb peňazí po koronakríze, je ekonomický nezmysel. Tvrdia to zamestnávatelia a za pravdu im dávajú aj europoslanci, ktorí v Bruseli lobujú za výnimky pomoci pre Slovensko a pritom si samy si podľa nich hádžeme polená pod nohy.

Podľa ekonómov je teraz mimoriadne dôležité, aby sa peniaze medzi ľuďmi čo najviac točili. Akékoľvek obmedzovanie, napríklad zákazom nedeľného predaja, iba spomalí obnovovanie ekonomiky po korone “Otváracie hodiny v krajinách Európskej únie a to, že klesá tá krivka znamená, že sú obchody čoraz viac otvorené. Tento skok, to je Maďarsko, ktoré v roku 2015 zatvorilo obchody a hneď ich aj otvorilo. Čiže tu vidíme, že ten trend v Európe je smerom k otvorených obchodom,” povedal ekonóm a europoslanec Eugen Jurzyca.

V spomínanom Maďarsku za asi rok zatvorených obchodov v nedeľu prišli o prácu tisíce ľudí, štátny rozpočet o miliardy forintov na daniach, pretože ľudia v pohraničí začali nakupovať v susediacich krajinách.

“V období najväčšej krízy od druhej svetovej vojny, ktorej na Slovensku teraz čelíme, je to vážny problém. My na jednej strane nedovolíme ľuďom si nakúpiť v čase, keď nie sú v práci, na druhej strane nedovolíme podnikateľom zarobiť a vlastne mať tržby a vykryť straty, ktoré v súčasnosti majú,” kritizuje Tibor Gregor zo združenia  najväčších zamestnávateľov Klubu 500.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Kým sa tak v Bruseli snažíme vybavovať rôzne výnimky kvôli záchrane ekonomiky, podľa europoslancov si ju doma na Slovensku samy podkopávame. Čelíme najväčšiemu hospodárskemu prepadu za desaťročia na Slovensku a je veľmi dôležité, aby sme si samy nepodkopávali vlastné nohy, pokiaľ to robiť nemusíme.” myslí si europoslanec za EPP Vladimír Bilčík.

Podobný názor má aj europoslanec Martin Šimečka: „Rozumiem tomu, prečo niektorí ľudia navrhujú zákaz predaja v nedeľu, absolútne to rešpektujem, ale naozaj v dnešnej dobe, keď sa snažíme tú ekonomiku rozpohybovať a snažíme vybaviť rôzne výnimky v Európskom parlamente z bežných pravidiel, aby mali ľudia prácu, aby mali čo najviac v peňaženkách, tak v tejto chvíli sa mi to zdá kontraproduktívne.”

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices