Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Vyjadrenie europoslanca Bilčíka k predstaveniu ozdravného plánu Európskej komisie „Next Generation EU“

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen dnes na mimoriadnom plenárnom zasadnutí predstavila návrh dlhodobého rozpočtu EÚ a ozdravný plán hospodárskej obnovy Únie – takzvaný „Next Generation EU“.  Ide o pozmenený dlhodobý návrh rozpočtu, ktorý je doplnený o bezprecedentný plán na bojovanie proti dopadom koronakrízy. Ozdravný plán má celkový objem 750 miliárd eur, ktorý je zložený z 500 miliárd EUR grantov a 250 miliárd EUR pôžičiek štátom Únie. Je napojený na Viacročný finančný rámec EÚ v celkovej výške 1,1 miliardy eur na roky 2021-2027.

Európsky parlament v svojich dvoch posledných uzneseniach (17. apríla a 15. mája) žiadal Komisiu o predstavení prepracovaného Viacročného finančného rámca na obdobie 2021 – 2027, ktorý by odzrkadlil aj súčasnú krízu a zahrnul do dlhodobého rozpočtu Únie aj ozdravný plán. Europoslanec Vladimír Bilčík (EPP/SPOLU) ocenil rýchlosť Európskej komisie, s ktorou pripravila a predstavila ozdravný plán a taktiež vysokú mieru solidarity medzi krajinami, ktorú plán odráža. „Predstavený plán odzrkadľuje viaceré požiadavky nás europoslancov, ktoré sme prijali v apríli a máji na plenárnych zasadnutiach. Oceňujem, že Komisia prišla s vlastnou, ambicióznou predstavou obnovy, ktorá je inšpirovaná nemecko-francúzskou iniciatívou, ale ide nad jej rámec. Čakajú nás teraz ťažké rokovania o finálnej podobe európskeho rozpočtu a o ozdravnom finačnom pláne po koronakríze. Aj kvôli ľuďom na Slovensku potrebujeme čo najskôr takú dohodu, ktorá podporí moderné a zelené investície do našej budúcnosti a posilní finančnú nezávislosť Európskej únie. Kríza postihla bez výnimky celú Úniu, a preto je väčšia solidarita vo vyššom objeme nielen na mieste, ale je aj nevyhnutná,“ zhodnotil Bilčík.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

Posledný online prieskum naprieč Úniou potvrdil, že takmer 70 percent opýtaných súhlasí s tvrdením, že „EÚ by mala mať rozsiahlejšie kompetencie na riešenie kríz, ako je napríklad pandémia spôsobená koronavírusom‟. Na Slovensku s týmto súhlasí 61 percent opýtaných. Podľa Bilčíka je preto dnešný deň dôležitý aj z pohľadu európskych občanov. „Dnešný plán je jedným z prvých krokov, ktorým Únia odpovedá na požiadavky svojich občanov,“ povedal Bilčík.

Parlament a Rada budú v najbližších týždňoch diskutovať o nových návrhoch z dielne Európskej komisie a počas nasledujúcich rokovaní rozhodnú o ich konečnom znení. Dosiahnutie dohody na budúcom dlhodobom rozpočte EÚ však bude trvať niekoľko týždňov, preto Európsky parlament vyzýva Komisiu o záruky pokračovania financovania programov EÚ v roku 2021.

O dac

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices