Chorvatsko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Chorvátsko sa pred letnou sezónou postupne otvára turistom

BRATISLAVA – Chorvátsko sa pred letnou sezónou postupne otvára turistom, ktorí chcú stráviť dovolenku v krajine pri Jadranskom mori. Umožňuje to priaznivá epidemiologická situácia v spojitosti s vývojom koronavírusu.

„Vstup do krajiny je teda umožnený všetkým majiteľom nehnuteľností a lodí, ktorí pri prekročení hranice potvrdia svoje vlastníctvo príslušnou dokumentáciou. Umožnené sú aj príchody pre ekonomické a iné obchodné záujmy. Prekročenie hranice je tiež možné pre všetkých turistov, ktorí majú platné rezervácie ubytovacích alebo charterových spoločností,“ uviedol v stredu riaditeľ zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia (CHTZ) na Slovensku Dubravko Miholić. Do krajiny môžu prísť aj občania krajín Európskej únie, ktorí majú zmluvu o prenájme turistickej lode alebo plachetnice.

Počas prvého týždňa, keď Chorvátsko umožnilo cudzincom vstup do krajiny, teda od 11. do 17. mája, zaznamenali okolo deväťtisíc príchodov a 85-tisíc prenocovaní. Išlo hlavne o ubytovanie v súkromí a v hoteloch, pričom najviac bolo domácich Chorvátov a susedných Slovincov. „Vzhľadom k dvojstranným dohodám na úrovni Európskej únie sa očakáva, že v Chorvátsku čoskoro narastie aj počet hostí z iných, najmä okolitých krajín, ako je Maďarsko, Rakúsko, Česká republika, Slovensko, Poľsko a samozrejme Nemecko, z ktorých sú chorvátske destinácie ľahko dostupné po ceste,“ poznamenal Miholić.

V Chorvátsku už začali fungovať aj stravovacie zariadenia a reštaurácie, otvorené sú tiež pláže, bazény, národné parky či chránené krajinné oblasti a ďalšie turistické atrakcie. Cieľom všetkých sprievodných opatrení a pravidiel správania, teda fungovania turistických zariadení je podľa CHTZ zachovať priaznivú epidemiologickú situáciu a tak potvrdiť medzinárodné postavenie Chorvátska ako bezpečnej turistickej destinácie. Pravidelné aktualizácie cestovných informácií, ako aj odkazy na predpísané ochranné a zdravotné opatrenia možno nájsť na portáli Chorvátskeho turistického združenia.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Rodinní príslušníci občanov EÚ sa pri príchode do Chorvátska musia preukázať na hraniciach rodným listom, resp. sobášnym listom. Ako informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) na svojom portáli, počas pobytu v Chorvátsku musia občania EÚ dodržiavať všeobecne platné nariadenia Úradu verejného zdravia Chorvátska. Pri vstupe na územie krajiny nie je potrebné sa preukázať testom na ochorenie COVID-19. Ministerstvo vnútra Chorvátska odporúča občanom EÚ, ktorí nespĺňajú podmienky na vstup, aby pred cestou do Chorvátska požiadali o súhlas so vstupom na územie krajiny e-mailom na adrese: uzg.covid@mup.hr s uvedením nevyhnutných osobných dôvodov pre vstup do Chorvátska.

Slovensko aktuálne umožňuje cestovať svojim občanom bez povinnej karantény na 48 hodín do ôsmich krajín – Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Slovinska, Chorvátska, Nemecka a Švajčiarska. Tie isté podmienky zatiaľ platia aj v prípade občanov Česka a Maďarska pri vstupe na Slovensko. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR momentálne odporúča občanom Slovenska necestovať do žiadnej krajiny sveta.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices