zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ľudia sa boja o svoje zamestnanie, pracovné ponuky klesajú. Pellegrini hovorí o možnej ekonomickej pandémii

BRATISLAVA / Až traja zo štyroch zamestnancov sa boja o svoju budúcnosť a chod firmy, kde pracujú. Obavy sú žiaľ na mieste. Prepadá sa počet pracovných ponúk a rastie nezamestnanosť. V apríli prišli o prácu už desaťtisíce Slovákov. Opozičný SMER opätovne tvrdí, že vláda nerobí dostatočne veľa a podľa Petra Pellegriniho hrozí ekonomická pandémia.

Výrazné obavy z budúcnosti pociťuje až 75 percent Slovákov. Zamestnanci sa podľa prieskumu AMI Communication boja krachu firmy, neschopnosti vyplácať mzdy, straty benefitov, ale aj dopadov opatrení na ziskovosť podnikania. Ich obavy sú opodstatnené. V tom sa zhodujú všetci ekonómovia aj politici. „Slovensko bolo zasiahnuté ako jedna z najviac krajín, prepad hdp, čo vidíme aj na rastúcej nezamestnanosti,“ vyjadril sa minister financií Eduard Heger. „Dnes sa nachádzame na úrovni -9 percent,“ poznamenal bývalý minister hospodárstva Peter Žiga.

Dramaticky stúpa nezamestnanosť a klesá ponuka pracovných pozícií. Na najväčšom pracovnom portáli profesia.sk pribúdalo pred krízou až šesťtisíc ponúk týždenne. „V 15. kalendárnom týždni až na číslo 1600. Minulý týždeň 2900 ponúk,“ informovala hovorkyňa profesia.sk Nikol Richterová.

​Počas pandémie koronavírusu sa práca z domu stala úplne bežnou činnosťou. Takmer štvrtina zamestnancov pracuje čiastočne, alebo úplne z domu a väčšine to vcelku vyhovuje. Aj vďaka tomu stúpol naopak počet pracovných ponúk pre programátorov. Celé Slovensko však z domu pracovať nemôže. „Pracovníci v cestovnom ruchu, gastre a v hotelierstve, priemyselná výroba, doprava a špedícia,“ poznamenala Richterová z profesia.sk

Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Okrem prepadu objednávok pociťujú mnohí aj dopad opatrení. Podľa opozičného Smeru vláda koná pomaly.
„Slovensku hrozí ďalšia, veľmi vážna pandémia – pandémia nezamestnanosti,“ vyhlásil Peter Pellegrini.

Richard Raši tvrdí, že to vláda naťahuje protiústavne s núdzovým stavom. „Neexistuje jediný relevantný dôvod, aby núdzový stav pokračoval aj naďalej po uplynutí 90-dňovej lehote,“ poznamenal Richard Raši.
Vláda takéto obvinenia odmieta a tvrdí, že koná v rámci našich finančných možností. K 28. máju vyzerala pomoc takto. Celkom bolo vyplatených viac ako 25 miliónov eur.

Čo je ale škoda, že až 20 percent ľudí hodnotí, že ich firma nejedná s nimi počas krízy dobre.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices