koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Poľsko uvoľní väčšinu obmedzení proti koronavírusu na verejnosti

Poľsko začne v sobotu s ďalším uvoľňovaním obmedzení na verejnosti, ktoré zaviedlo proti šíreniu nového koronavírusu. Premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že zrušili limity na počet zákazníkov v obchodoch, reštauráciách a kaderníctvach. Budú sa tiež môcť konať vonkajšie podujatia s účasťou maximálne 150 ľudí, no pod podmienkou, že budú mať rúška a udržiavať vzdialenosť najmenej dva metre. Okrem toho už nebudú platiť aj obmedzenia počtu ľudí na bohoslužbách v kostoloch.

Minister kultúry Piotr Glinski zase informoval, že od 6. júna budú môcť v Poľsku znovu otvoriť svoje dvere kiná, divadlá a koncertné sály. Na predstaveniach však môžu zaplniť len 50 percent ich kapacít a diváci budú musieť mať na tvárach rúška. Od prvej júnovej soboty sa budú môcť konať aj svadobné oslavy s maximálne 150 hosťami. Veľké zhromaždenia však musia mať povolenia od hygienikov.

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

Uvoľňovanie opatrení je podľa ministra zdravotníctva Lukasza Szumowského možné, pretože sa im podarilo obmedziť prenos ochorenia COVID-19. Z nemocničných lôžok vyhradených pre pacientov s koronavírusom je 80 prázdnych. Väčšina krajiny má podľa ministra mieru šírenia vírusu R nižšiu ako 1, čo znamená, že jedna osoba nakazí menej ako jedného ďalšieho človeka. Výnimkou je len priemyselný región Sliezsko.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Poľský premiér Donald Tusk v pondelok vyzval Európsku úniu, aby uvalila sankcie na potravinárske a …

Consent choices