Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Vladimír Bilčík: Prečo by sme mali držať palce Srbsku, aby vstúpilo do EÚ

PREČO BY SME VŠETCI MALI DRŽAŤ PALCE SRBSKU, ABY VSTÚPILO DO EÚ ????

Rozširovanie EÚ je veľmi dôležité pre celú úniu aj pre nás na ??. Prečo? Keď bude Srbsko a ďalšie okolité štáty EÚ demokratické, bezpečné, prosperujúce a európske, budú sa mať lepšie občania týchto krajín a budeme sa mať lepšie aj my – všetci Európania.

V Srbsku pracujem ako stály spravodajca Európskeho parlamentu. Srbsko o mesiac čakajú parlamentné voľby, ktoré budú medzi prvými v Európe po akútnej fáze pandémie. Pre európsku budúcnosť Srbska bude dôležité, aby boli tieto voľby čo najslobodnejšie a demokratické. Už dnes sa upierajú mnohé oči naprieč EÚ na predvolebnú kampaň v Srbsku a volajú po jej férovosti, zvlášť v mediálnom priestore.

Od minulej jesene pôsobím aj ako jeden z európskych mediátorov medzistraníckeho dialógu v srbskom parlamente. Jeho cieľom je v spolupráci so všetkými aktérmi v krajine zlepšiť podmienky pre politickú súťaž a kampaň.

Pravidelne sa preto stretávam so srbským prezidentom, srbskou premiérkou, predsedníčkou parlamentu zástupcami opozičných politických strán a mimovládnych organizácií. A usilujeme sa presvedčiť všetky politické sily v krajine, aby nebojkotovali demokratické inštitúcie, ale sa ich snažili posilniť a zúčastnili sa volieb ?– to je jediná demokratická cesta, ako meniť pomery v krajine a priblížiť Srbsko k členstvu v Európskej únii.

Dosiahli sme aj úspechy – koncom minulého roka sa nám podarilo spečatiť dohodu na úprave pravidiel pre predvolebnú kampaň a zmeny vo fungovaní regulačného úradu nad elektronickými médiami. A hlavne srbský parlament zriadil monitorovaciu radu, ktorej úlohou je v týchto týždňoch okrem iného dohliadať na férovú predvolebnú kampaň??.

Viac..  V. Bilčík: Eurofondy budú v bezpečí, ak Fico ustúpi od škodlivých zmien

Teším sa, že nedávno som sám získal možnosť, ako oslovovať priamo širšiu srbskú verejnosť – priestor na pravidelný stĺpček mi ponúkol ?denník Blic, čo je taký srbský ekvivalent slovenského Nového času.

?Ako som to už urobil naposledy minulý vikend, budem v ňom pravidelne písať o tom, prečo je dôležité, aby budúcnosť Srbska bola európska, a ako by sme mali na nej pracovať spoločne v Belehrade, Bruseli, kde sa o to usilujem aj v rámci EPP Group in the European Parliament, ale samozrejme aj u nás doma v Bratislave.

 

O red

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices