EYE
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EYE2020: Aj tento rok môžu mladí ľudia vyjadriť svoje predstavy o budúcnosti EÚ

Európske podujatie pre mládež sa tento rok presunulo do online priestoru, aby umožnilo mladým ľuďom diskutovať s expertmi či vysokopostavenými politikmi o úlohe EÚ počas pandémie COVID-19.

Po odložení tohtoročného Európskeho podujatia pre mládež kvôli novému koronavírusu sa EYE2020 pretransformovalo na EYE online, ktoré pomaly vstupuje do svojho posledného týždňa. Podujatie, ktoré mladým ľuďom z Únie aj spoza jej hraníc umožňuje virtuálnu účasť na diskusiách s expertmi, rozhodnutia prijímajúcimi činiteľmi, aktivistami a influencermi, sa tento rok v rámci kampane #EuropeansAgainstCovid19 zameralo na úlohu EÚ v boji proti pandémii a jej následkom. Posledný týždeň EYE online bude okrem iného venovaný diskusiám s predsedom Európskeho parlamentu Davidom Sassolim, podpredsedami EP Katarinou Barley a Othmarom Karasom, prezidentkou Európskej centrálnej banky Christinou Lagarde, ale tiež s viacerými komisármi a poslancami EP.

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli v tejto súvislosti vyhlásil: „Snažíme sa nájsť možnosti aj v ťažkých časoch. EYE online dostáva Európske podujatie pre mládež na vyššiu úroveň tým, že umožňuje ešte väčšiemu počtu mladých ľudí z Európy a mimo nej zapojiť sa do demokratickej diskusie a vyjadriť svoje predstavy o budúcnosti Európy. Podujatie EYE sa tak stalo ešte dostupnejším a inkluzívnejším.‟

Európske podujatie pre mládež, ktoré sa koná tradične každé dva roky v Štrasburgu, sa presunulo na internet z dôvodu pandémie nového koronavírusu. Program online podujatia sa začal odvíjať v online priestore dňa 7. apríla. Účastníkov v dňoch 25. – 29. mája ešte čakajú interaktívne debaty s vysokopostavenými činiteľmi a tvorcami politík EÚ, s poslancami či tlmočníkmi, ako aj niekoľko panelových diskusií na rôzne témy.

Predseda EP David Sassoli sa zúčastní na záverečnej diskusii s názvom „V koži predsedu EP‟, ktorá sa zameria na jeho bežný pracovný deň v týchto ťažkých časoch, ako aj na reakciu Európskeho parlamentu na súčasnú krízu a pohľad snemovne na jej riešenia. Podpredsedovia EP pre komunikáciu Katarina Barley a Othmar Karas v pondelok otvoria posledný týždeň tohtoročného podujatia EYE účasťou na diskusii, v rámci ktorej budú odpovedať na otázky účastníkov týkajúce sa reakcie EÚ na súčasnú krízu. Medzi pozvanými rečníkmi je aj prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagarde, ktorá predostrie možnosti zmierňovania dopadov pandémie na občanov, podniky a banky. Účastníci EYE si budú môcť vymeniť názory na možný príspevok mladých ľudí k formovaniu politík Únie po kríze spôsobenej ochorením COVID-19 bez toho, aby pritom opustili pohodlie domova.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Ďalšie diskusie budú venované dopadu pandémie na mobilitu mladých ľudí, a to najmä na program Erasmus+ a Európsky zbor solidarity, ale aj na trh práce, nerovnosti v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti či klimatickú krízu. Program a ďalšie informácie o podujatí EYE sú k dispozícii tu. Parlament sa presunom tohtoročného Európskeho podujatia pre mládež do online priestoru snažil aspoň čiastočne naplniť očakávania viac ako 13.000 mladých ľudí, ktorí sa zaregistrovali na májový EYE2020, a zároveň sprístupniť podujatie širšiemu publiku. Jednotlivé diskusie dosiaľ zaznamenali viac ako 500.000 videní. Podujatie je vysielané aj prostredníctvom Facebook-ovej stránky EYE.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices