wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: MW.

Michal Wiezik: Najnovší výskum z Tatier dokázal zdanlivo nepochopiteľnú vec

Najnovší výskum z Tatier dokázal zdanlivo nepochopiteľnú vec. Spracovanie kalamity nemá zásadný vplyv na dynamiku lykožrúta. Inými slovami, to či v lese nezasahujete, alebo ho vyrúbete, je jedno, populácia lykožrúta rastie a klesá podľa vlastných zákonitostí.

Roky kritizujem spracovanie kalamít v národných parkoch, ako neefektívny a extrémne škodlivý postup. Viedli ma k tomu v princípe tri veci: terénne skúsenosti, logika a veda. Dnes mi veda dáva za pravdu znova.

Výskum bol publikovaný v prestížnom vedeckom časopise zameranom na ekológiu a manažment lesa. Žiadna škvára, prísne recenzované vedecké dáta. Dokázali dve dôležité veci:

1. Populácia lykožrúta sa správa podobne v bezzásahu a v kalamitne ťaženom lese (obhajcovia ťažby tvrdia opak, favorizujú aktívnu „pomoc“ prírode). ? „I. typographus population dynamics were similar among intervention types“ .

2. Lykožrút sa zastaví sám, čím je ho viac, tým sa ťažšie rozmnožuje. Tento efekt nastal do troch rokov, kedy významne klesla dĺžka larválnych chodbičiek a úspešných vyliahnutí. Po troch rokoch klesli takmer na nulu. ? „Increased beetle density lowers beetle performance in following generations“.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

Čo k tomu teda dodať? Ak je jedno, či sa rúbe alebo nie, je jednoznačne lepšie v chránených územiach nerúbať. Ak neexistujú ekologické ani ochranné dôvody na rúbanie, za rúbaním treba hľadať iné dôvody, tie ale v správne chránených územiach nie sú legitímne. Nelegitímne dôvody presadzujú nelegitímne činnosti, tie nemajú v chránených územiach čo hľadať!

 

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices