Smolkova
Monika Smolková, bývalá europoslankyňa. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Smolková: Príklady „dobrej praxe“ novej vlády

Denne sme svedkami amaterizmu a nekompetentnosti súčasnej vlády. Jej rozhodnutiami sú občania v čase korona krízy konfrontovaní prakticky okamžite. Niektorí už po dvoch mesiacoch nového kabinetu vyšli do ulíc vyjadriť svoj protest, čo je v dejinách SR unikát. Zlých rozhodnutí je veľa, ale ako vzor môžu poslúžiť tieto:

Prvý príklad dobrej praxe sa odohral na  hranici v Jarovciach dňa 19. 5.2020, kedy teatrálne na tlačovej konferencii vystúpili predstavitelia vlády na čele s jej predsedom, aby štyri dni vopred oznámili, že od piatka, 22. 5. od 15.00 hodiny budú môcť občania, ktorí prekročia naše hranice, využívať domácu smart karanténu. Minister vnútra Roman Mikulec uviedol túto tlačovú besedu slovami, že zavedenie inteligentnej karantény je „malý krok pre ministra vnútra, veľký krok pre SR“. Podpredsedníčka vlády, zodpovedná za informatizáciu Veronika Remišová začala svoje vystúpenie tým, že „v čase krízy vidíme, či štát naozaj funguje, alebo nie“. Niekoľkokrát zopakovala, že aplikácia pre domácu karanténu je príklad dobrej praxe,  a to by malo byť aj príkladom, „…ako chceme v budúcnosti riadiť krajinu v informatizácii takýmto spôsobom viesť“. Repatrianti v spomínaný piatok, ale aj počas ďalších dní na vlastnej koži pocítili, ako takýto príklad dobrej praxe funguje. Rozzúrení a nahnevaní ľudia na hraniciach by vedeli podať osobné svedectvo. My, ostatní, sme to videli sprostredkovane v televíznych reportážach.

Ďalší príklad dobrej praxe  je v rozpore s Chartou základných práv EÚ a Ústavou SR.

Po stretnutí premiéra Matoviča so zástupcami fitnescentier zaperlil na tlačovej konferencii opäť náš pán predseda vlády. Jeho vyjadrenie o tom, že z blokády ciest chce urobiť trestný čin, aby nespôsobil „ jeden magor takto lusknutím prsta sto miliónov eur škody na nefungujúcej ekonomike.“  Aj jeho ďalšie vyjadrenia odporujú ústavnému právu na zhromažďovanie a protestovanie. Ostáva nám len veriť, že to bol len momentálny „úlet“ myšlienok pána premiéra, pretože v opačnom prípade by sme sa určite dostali do výročnej správy Komisie EÚ o dodržiavaní Charty základných práv EÚ v jednotlivých členských štátoch, ktorú každý rok predkladá EP.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Napokon najnovší príklad dobrej praxe je z dielne ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho. Nikto nepochybuje o tom, že minister má právo robiť si vlastnú personálnu politiku vo svojom rezorte, ale spôsob, akým začal čistky v jednotlivých organizáciách, nemajú obdobu. Nie je to ani ľudské, ani profesionálne.  Dlhoročný riaditeľ Národného ústavu detských chorôb Ladislav Kužela spolu s vedením nemocnice si za svoju prácu zaslúžili dôstojnejší odchod, ak sa už  minister rozhodol ich odvolať.  Naviac, nahradiť ho poverením nového riaditeľa pána Magáta, ktorý je lesník, je príklad, kedy je potrebné pripomenúť celej vláde jej predvolebné sľuby o tom, že nie politické trička, ale odbornosť mala byť rozhodujúca. Pán lesník Magát určite má dôveru pána Krajčiho, ale či aj odborného personálu Národného ústavu a rodičov detí, ktoré sa budú v ústave liečiť, je otázne.

Keď sledujeme tieto a ďalšie podobné kroky predstaviteľov vlády, musíme sa spýtať pani prezidentky, prečo si ešte nepozvala pána Igora Matoviča, ktorého menovala za predsedu vlády, aby jej, ako hlave štátu a  právničke vysvetlil niektoré jeho vyjadrenia a aby vysvetlil rozpory medzi Programovým vyhlásením vlády SR a skutkami vlády. Alebo využije pani prezidentka svoje vystúpenie v NR SR nato, aby upozornila na „prešľapy“ novej vlády a jej „dobrú prax“?

Monika Smolková, bývala poslankyňa EP.

O Monika Smolková

Mgr. Monika Smolková je absolventkou Pedagogickej fakulty UPJŠ v Prešove a dvojročného postpromočného štúdia Ekonomickej fakulty TU Košice. V rokoch 2009 – 2019 bola poslankyňou EP a členkou výboru pre regionálny rozvoj a členkou výboru pre kultúru a vzdelávanie. V rokoch 2006 – 2009 bola poslankyňou NR SR a členkou výboru pre školstvo, vedu a šport. Má bohaté skúsenosti v práci v samospráve. V rokoch 2002 – 2006 bola poslankyňou mestského zastupiteľstva v Košiciach a predsedničkou sociálnej komisie a súčasne vykonávala funkciu zástupkyne starostu v MČ Košice - Dargovských hrdinov, kde v rokoch 2006 – 2009 vykonávala funkciu starostky. V rokoch 2005 – 2009 bola zvolená za poslankyňu Košického samosprávneho kraja a predsedníčku kultúrnej komisie. V súčasnosti sa angažuje v práci mimovládnych organizáciách v oblasti životného prostredia, vzdelávania, kultúry, športu a v sociálnej oblasti.

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Slovensko dostalo prvé platby vo výške takmer 76 miliónov eur z protikrízového balíka REACT-EU

Slovensko už dostalo prvú časť peňazí z Európskej únie, ktoré sú určené na zmiernenie dopadov koronakrízy. …

Consent choices