Korcok
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: MZVaEZ SR.

Minister Korčok sa prihlásil k spoločnému vyhláseniu o znepokojení z krokov Číny voči Hongkongu

Ministri zahraničia členských štátov Európskej únie diskutovali o dopadoch globálnej pandémie koronavírusu na Áziu a Pacifik a o tom, ako prispôsobiť prístup EÚ k regiónu v zmenenej situácii. Najmä región juhovýchodnej Ázie a Tichomoria zohráva dôležitú úlohu vo svetovej ekonomike. Ministri sa zhodli, že prijímanie cielených opatrení a balíkov pomoci na podporu štátov regiónu je dôležité aj z pohľadu udržania si pozície EÚ v tejto oblasti.

Osobitnú pozornosť venovali ministri Číne, ktorá je nielen pre EÚ strategicky dôležitou krajinou. V tomto roku sú predbežne plánované dva samity s Čínou (jún a september). Cieľom diskusie bolo hovoriť aj o tom, aké odkazy má na summitoch EÚ Peking, vzhľadom na aktuálny svetový vývoj i politiku Pekingu vo viacerých oblastiach, tlmočiť.

Náš dialóg s Čínou musí byť založený na reciprocite a okrem obchodu by sa mal zameriavať aj na posilnenie multilateralizmu v zmysle univerzálnych hodnôt ako aj ľudských práv a ich dodržiavania, zdôraznil I. Korčok. Minister sa tiež prihlásil k spoločnému vyhláseniu vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, v ktorom vyjadruje znepokojenie z krokov Číny voči Hongkongu, ktoré majú dopad na autonómiu v rámci princípu „jedna krajina, dva systémy“.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Čína je dôležitým partnerom pri hľadaní spoločných riešení na rôzne regionálne a globálne výzvy, ako sú boj proti klimatickým zmenám a zabezpečenie mieru a bezpečnosti vo svete.

Na druhej strane musíme naše vnímanie Číny prispôsobovať vývoju. Náš prístup k Číne by mal zohľadňovať, že súčasná Čína je ako partnerom, tak aj konkurentom, ktorý sa usiluje o svetovú technologickú dominanciu a presadzovanie vlastných predstáv fungovania medzinárodných vzťahov a vládnutia.

Ivan Korčok zároveň apeloval na potrebu jednoty EÚ, ktorá je predpokladom fungujúceho a obojstranne výhodného nastavenia vzťahov s Čínou. Nedostatok jednoty či spoločnej vízie môže mať ďalekosiahle negatívne následky pre politické a hospodárske záujmy celej EÚ, vrátane našej prosperity v blízkej budúcnosti,“ konštatoval minister I. Korčok.

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices