Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Vladimír Bilčík: Potrebujeme sa strategicky pripraviť na obdobné pandémie aj do budúcnosti

EÚ/SLOVENSKO / Európska únia by mala mať viac kompetencií, aby sa dokázala vysporiadať s krízami, akou je súčasná pandémia. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si objednal Európsky parlament. V oblasti verejného zdravia si však právomoci ponechali samotné členské štáty. Výčitky voči Bruselu, že úvod krízy nezvládal, tak neboli celkom spravodlivé.

Z prieskumu vyplynulo, že takmer šesť z desiatich Európanov bolo nespokojných so solidaritou, ktorú si navzájom preukazovali členské štáty únie počas pandémie. Aj naši politici, ktorí sa venujú zahraničnej politike, potvrdzujú, že keď sa koronakríza začínala, bola veľká nejednotnosť a rozdrobenosť národných prístupov.

„Dokonca došlo k istému ideologickému konfliktu, keď niektoré štáty presadzovali kolektívnu imunitu, my sme boli skôr v skupine ochrane verejného zdravia a následne riešenie ekonomických problémov,“ uviedol podpredseda Európskeho výboru NR SR Peter Kmec (Smer-SD).

„Skutočne si tie členské štáty navzájom zamedzili export vecí ako rúška či respirátory. Je to pochopiteľné, všetci sme boli v panike, čo nás čaká, koľko toho potrebujeme. Bolo to zlé, takto solidarita nevyzerá, ale to sa už zmenilo,“ skonštatoval predseda európskeho výboru Tomáš Valášek.

Po prvotnom šoku sa únia i členské štáty otriasli a začali hľadať možné formy pomoci. Zrejme najväčším výsledkom je to, že na zotavenie z koronakrízy minie Európska únie ohromných 750 miliárd eur. Významný balík z toho získa aj Slovensko.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

„Ekonomické opatrenia, ktoré budú kľúčové preto, aby sme neprepadli dlhodobo do recesie, aby sme nemali príliš veľa nezamestnaných, ale aby sme prekonali túto ťažkú situáciu,“ poznamenal europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

Prieskum tiež ukázal, že 70 percent opýtaných si želá posilnenie úlohy EÚ v boji s aktuálnou krízou. Európania tiež chcú, aby sa únia poučila. Má sa zamerať najmä na zaistenie dostatočných zásob zdravotníckych pomôcok vo všetkých členských štátoch, mala by vyčleniť peniaze na vývoj vakcíny či na zlepšenie spolupráce v oblasti výskumu.

„Potrebujeme sa strategicky pripraviť na obdobné pandémie do budúcnosti a posilniť pripravenosť EÚ a členských štátov, aby sme boli pripravení, keď sa to bude opakovať, lebo ono sa to bude opakovať,“ upozornil europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu).

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices