cestovny ruch
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Cestovný ruch dostáva zelenú, otvárať sa budú aquaparky. Majitelia sa ale sťažujú na nedostatok informácií o podmienkach

BRATISLAVA / Opatrenia sa zmierňujú aj v cestovnom ruchu. Najbližšie by mali byť otvorené aj bazény a kúpaliská, ktoré sú pre turistov jedným s najväčších dovolenkových ťahákov v rámci Slovenska. Cestovné agentúry klientom nevedia poskytnúť presné informácie o tom čo, kedy a kde bude otvorené a za akých podmienok.

Kúpaliská a wellness centrá môžu byť od zajtra otvorené, ale majiteľov takýchto zariadení toto rozhodnutie vôbec nepotešilo. Väčšina z nich svoje prevádzky nevie otvoriť. K dlho očakávanému uvoľneniu opatrení totiž neboli stanovené presné podmienky. A pritom zástupcovia Slovenskej asociácie aquaparkov, kúpalísk a plavární avizovali, že presne určené hygienické podmienky potrebujú vedieť aspoň 10 dní vopred.

„Nám jednoducho nestačí, keď nám v pondelok povedia, že v stredu môžeme otvoriť, potrebujeme na to viac času a dopredu vyjasnené podmienky,“ vyjadril sa Gabriel Somogyi, Thermalpark Dunajská Streda. „Nevieme čo tam všetko treba ešte zabezpečiť … otvorte,keď neviete s čím a ako,“ povedal Vladimír Moravčík, Tatralandia.

Na zabezpečenie prevádzkových nastavení je nevyhnutné napríklad stanoviť aj kapacitu návštevníkov. Najväčší aquapark na Slovensku v Liptovskom Mikuláši stále zíva prázdnotou, ale už tento týždeň to bude inak.  „Aquaparky by sme chceli otvoriť len pre hotelových hostí, a to už od nasledujúceho víkendu. Ak všetko dobre pôjde, už od budúceho víkendu mohli by byť aquaparky otvorené už aj pre ostatnú verejnosť. S tým, že zatiaľ hovoríme iba o otvorení celoročnej časti aquaparkov,“ vyjadril sa manažér komunikácie TMR Marián Galajda.

Od 1. júla vonkajšie bazény a tobogány v aquaparkoch

Od prvého júla plánujú otvoriť aj vonkajšie časti aquaparkov, vrátane vonkajších bazénov aj tobogánov. Samozrejme chcú dodržať všetky hygienické nariadenia. Ako napríklad opakovanú dezinfekciu, či meranie teploty pri vstupe. „Asociácia aquaparkov a kúpalísk pripravila zoznam viac ako 100 preventívnych opatrení pre garanciu bezpečnosti pre všetkých návštevníkov aquaparkov. V tejto chvíli však ešte nepoznáme presný zoznam požiadaviek zo strany úradu verejného zdravotníctva. Akonáhle bude k dispozícii tak sa pustíme do plnenia jednotlivých opatrení. Tak, aby sme pre našich návštevníkov zabezpečili, čo najbezpečnejšiu a najkrajšiu dovolenku pri vode na Slovensku,“ dodal Galajda.

Viac..  Vyhlásenie Komisie a vysokého predstaviteľa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

Obsadenosť ubytovacích kapacít na Slovensku je v tejto chvíli maximálne do 10%. Karanténne opatrenia vláda postupne ruší, ale či to bude dostatočné na to, aby sa vo veľkom začala letná sezóna, nevedia povedať ani samotní reprezentanti tohto rezortu. Na viaceré písomné požiadavky vláda primerane nereagovala. Až 20% podnikateľov a zamestnancov tohto rezortu nespĺňa prísne podmienky na finančnú kompenzáciu strát. Situácia v cestovnom ruchu sa vráti do normálu až o niekoľko rokov.

Situáciu v cestovnom ruchu komplikuje aj to, že klienti o rezervácie zatiaľ nejavia veľký záujem. Zrejme preto, že im pracovníci cestovného ruchu nevedia povedať kedy, čo a za akých podmienok bude fungovať. Veľkou ranou budú aj zahraniční klienti, ktorí tvori až 40% klientely.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices