korcok
Ivan Korčok a Szijjártó Péter. Zdroj: FB Szijjártó Péter

Minister Korčok včera navštívil Budapešť dva dni pred tým, ako si Maďarsko pripomenie 100. výročie podpisu Trianonskej mierovej zmluvy.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok včera na svojej prvej zahraničnej ceste navštívil susedné Maďarsko.

Budapešť navštívil len dva dni pred tým, ako si Maďarsko pripomenie 100. výročie podpisu Trianonskej zmluvy. „Faktom je, že tento historický míľnik vidíme na Slovensku a v Maďarsku odlišne. Sú to tie isté dejiny, ale žijeme ich odlišným spôsobom.“ uviedol Korčok.

Korčok rokoval na prvej svojej zahraničnej ceste s maďarským ministrom zahraničných vecí a obchodu Péterom Szijjártóom. Hovorili o spoločnej koordinácii uvoľňovania pohybu cez hranice, ale aj o novom rozpočte Európskej únie.

Korčok k rozpočtu uviedol: „Slovensko víta tento ambiciózny návrh a hodnotí ho ako východisko pre európske riešenie ekonomických a sociálnych výziev vyvolaných pandémiou.“

Šéf diplomacie sa počas včerajšej cesty stretol aj s predsedom maďarského Národného zhromaždenia s Lászlóm Kövérom. Minister sa ďalej stretol aj s predstaviteľmi Celoštátnej samosprávy Slovákov a Zväzu Slovákov v Maďarsku, s ktorými hovoril o tamojšom živote. Informoval ich aj o cieľoch vlády v oblasti starostlivosti a spolupráce so Slovákmi, ktorí žijú v zahraničí.

Viac..  Népszava: Nikto v EÚ nemíňa menej ako čoraz chudobnejší Maďari

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices