peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Pandémia koronavírusu zrazila svetovú ekonomiku, niektoré opatrenia len kúpili čas

EÚ/SLOVENSKO / Pandémia za necelý štvrťrok zásadným spôsobom zrazila svetovú ekonomiku. Slovensko zasiahli nielen domáce opatrenia, ale aj úpadok zahraničného dopytu, ktorý je pre nás veľmi dôležitý. Okrem toho, národná banka upozorňuje na riziko nesplácania úverov.

Analytici Národnej banky SR očakávajú bezprecedentný prepad domácej ekonomiky, čo sa prejaví aj tak, že viacerí ľudia prídu o prácu. No a potom mnohí z nich nebudú mať z čoho splácať úvery.

Vláda síce pružne umožnila odklad splátok, tým sa však len kúpil čas. „Tento negatívny jav, nárast nesplácaných úverov, sa nám nezačal prejavovať okamžite, ale predpokladáme, že keď sa toto obdobie moratória skončí, začne sa prejavovať v budúcom roku,“ priblížil člen Bankovej rady NBS Vladimír Dvořáček.

„Zatiaľ, ako sme prišli s tým kurzarbeitom, tak sme v konečnom dôsledku zabezpečili obyvateľstvu príjem, a ten odklad splátok im pomôže, aby sa cez neho dostali,“ ubezpečuje minister financií Eduard Heger.

Veľmi dôležité je to, že banky vstupujú do krízového obdobia dobre pripravené. Poučili sa z ťažkého obdobia rokov 2008 až 2010. „Je veľmi dôležité, akým spôsobom bude fungovať ten srdcovo-cievny systém ekonomiky, a to je finančný trh a v rámci neho slovenské banky,“ poznamenal Dvořáček.

Viac..  EK odporúča členským štátom pokračovať v úspore plynu s cieľom zabezpečiť dodávky a stabilizovať trhy

Prísne karanténne opatrenia viedli k okamžitému a veľmi výraznému poklesu ekonomickej aktivity v mnohých štátoch. Európska únia však už debatuje o tom, ako rozumne použiť ohromný balík 750 miliárd eur na zlepšenie situácie.

„Pre Slovensko z toho vychádza osem milárd eur, ktoré by sme mali minúť do roku 2024,“ vysvetlil podpredseda európskeho výboru Peter Kmec (Smer-SD). „Je to o investíciách do našej budúcnosti, je to o investíciách do zelených technológií,“ reagoval europoslanec Martin Hojsík (PS). „Ja si myslím, že potrebujeme masívne investovať do vedy, výskumu a školstva,“ uviedol europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu). „Určite musíme ich investovať, nesmú sa prejesť, musia ísť na reformy,“ dodal Heger.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices