protesty usa
protesty v New Yorku Reprofoto: The Guardian

Europoslanci budú diskutovať o situácií v USA, protesty v Spojených štátoch naberajú na sile

USA – Piatok bude zasadať podvýbor pre ľudské práva, kde sa bude diskutovať o situácii v USA po vražde Georga Floyda. Do diskusie pozvali aj novinárku Keeanga Yahtta Tailor z New York Times. Hovoriť budú aj o dopade koronakrízy na komunity v USA.

PROTESTY V USA

Spojené štáty zažívajú za posledné dni masívne protesty. Stalo sa to po tom, ako americký policajt pri zatýkaní kľačal na krku Georga Floyda, ktorý následne zomrel. Americké úrady vo viacerých mestách zaviedli zákaz vychádzania.

Tisíce ľudí protestvali aj v New Yorku, kde platil v utorok v noci tiež zákaz vychádzania. Polícia začala postupne zatýkať  protestujúcich.

Podľa viacerých médií odviedli amerického prezidenta Donalda Trumpa počas piatkových protestov v hlavnom meste USA do bunkra pod Bielym domom. Trump opakovane uviedol, že bol len na prehliadke bunkra. „Povedali mi, že by bolo dobré ísť sa pozrieť dolu, pretože ho možno budem niekedy potrebovať. Bol som tam veľmi krátko. Bol som tam cez deň, nie v noci,“  uviedol pre rádio Fox News. Washington stráži armáda spolu s vojenskými vrtuľníkmi. Pre CNN Pentagon potvrdil, že do Washingtonu poresunuli až 1600 vojakov.

Boris Johnson odsúdil zabitie Floyda, ku ktorému došlo minulý týždeň.

Prokuratúra vzniesla obvinenie voči všetkým štyrom policajtom, ktorí boli pri zásahu, počas ktorého zomrel George Floyd. Derekovi Chauvinaovi, policajtovi, ktorý viac ako 8 minút kľačal na krku Floyda, sprísnili obvinenie. Podľa nového obvinenia môže dostať Chauvin až 40 rokov.

Z pokojných protestov sa vo viacerých mestách vykľuli násilné protesty. Cez deň je väčšina protestov pokojná, avšak v noci sa z protestov stali „vykrádačky“, ktoré však nesúvia s protestmi. Najväčšie protesty sa konali práve v rodisku Geroga Floyda v Houstone v Texase.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

mimoriadna2

Protesty v americkom Wisconsine naďalej pokračujú. Guvernér streľbu policajtov odsúdil

USA/ Protesty vyvolané postrelením Afroameričana policajtmi v meste Wisconsin pokračujú už druhú noc za sebou …

Consent choices