peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Parlament schválil poskytnutie mimoriadnych štátnych záruk na úvery z EÚ

BRATISLAVA – Slovensko poskytne mimoriadne štátne záruky, na základe ktorých bude môcť štát čerpať ďalšie zdroje z Európskej únie. Vyplýva to zo zákona o mimoriadnych štátnych zárukách, ktorý vo štvrtok schválil parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o záruky v objeme 173,5 milióna eur na pôžičky z nového programu Európskej únie s názvom SURE.

„Promptné poskytnutie mimoriadnych štátnych záruk zo strany Slovenska je nevyhnutnou podmienkou aktivovania nástroja SURE, čím umožní členským štátom, vrátane Slovenska, prístup k úverovej pomoci z nástroja,“ uviedlo ministerstvo financií. Za schválenie zákona hlasovalo 117 poslancov, žiadny poslanec nebol proti a zdržalo sa 16 zákonodarcov.

Poskytnutie štátnych záruk je pritom podmienkou, aby Slovensko mohlo čerpať prostriedky z tohto programu, z ktorého bude možné čiastočne pokrývať zvýšené verejné výdavky členských štátov únie na režimy skráteného pracovného času pre zamestnancov. Využiť sa budú môcť aj na podobné programy pre samostatne zárobkovo činné osoby, ako aj na krytie výdavkov na niektoré opatrenia súvisiace so zdravím, ktoré vznikli v dôsledku pandémie ochorenia Covid-19.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices