policia
Ilustračné foto. Zdroj: FB Polícia Slovenskej republiky.

Rakúsko ruší kontroly na hraniciach so Slovenskom

SLOVENSKO/RAKÚSKO / V stredu prišla najskôr správa o otvorení hraníc s Českou republikou a vzápätí oznámilo Rakúsko, že hranice otvára pre všetky susedné štáty s výnimkou Talianska. Hranica s Rakúskom ostáva pod kontrolou našej polície, dostaneme sa tam však už bez toho, aby sme potrebovali negatívny test na Covid-19.

Kým na česko-slovenských hraniciach je všetko v režime, aký bol pred príchodom pandémie koronavírusu, tak na slovensko-rakúskej hranici je to celkom inak. Tá je stále totiž pod kontrolou slovenskej polície.

„Všetkých nás včera potešila informácia o režime, ktorý sa zavádza na česko-slovenskej hranici a veríme tomu, že podobne to bude aj na slovensko-rakúskej hranici, prípadne na maďarsko-slovenskej hranici. Je pravda, že česká epidemiologická situácia nie je lepšia ako tá rakúska, takže my nemáme iný dôvod na to, aby sme plánovali túto hranicu,“ vysvetlil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Klus zároveň dodal, že chcú mať predovšetkým pod kontrolou to, za akých okolností prichádzajú do našej krajiny ľudia z tretích krajín. „To je dôvod, prečo z českej strany stále prebieha kontrola na hraniciach. Je pre nás dôležité, aby sa ľudia netvárili, že prichádzajú z Česka a skutočne idú z Brazílie alebo z Ruska, či Británie, kde tá situácia nie je ešte dobrá. Toto je dôvod súčasných obmedzení,“ vysvetlil Klus.

„Je pre nás podstatné, aby sme nedržali jednostranný režim. Dnes môžu Slováci cestovať do Rakúska bez akýchkoľvek obmedzení, hraničné kontroly zmizli, už sa nevyžaduje ani negatívny test. No stále neumožňujeme vstup Rakúšanom na Slovensko a takisto našim občanom, ktorí v Rakúsku žijú,“ vyjadril sa Klus.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices