hranice, schengen
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Taliansko otvorilo vnútorné aj medzinárodné hranice, väčšina štátov vníma tento krok za predčasný

Taliansko od stredy zase otvára svoje regionálne aj medzinárodné hranice. Urobili tak v rámci finálnej uvoľňovacej fáze, otázne je či vôbec budú tento krok akceptovať ostatné krajiny.

Taliansko je v rámci EÚ prvou krajinou, ktorá úplne otvorila svoje hranice a tým pádom sa vzdali 14-dňovej karantény pre prichádzajúcich ľudí.

Tento krok však považuje väčšina členských krajín EÚ za predčasný krok. Väčšina krajín otvára svoje hranice úplne až od 15. júna a ostatné krajiny až oveľa neskôr. Cieľom otvárania hraníc je oživiť kolabujúci turizmus, ktorý má veľký podiel na talianskej ekonomike.

Od stredy ožilo aj medzinárodné letisko v Ríme. Za pár dní vybaví len niekoľko tisíc cestujúcich, avšak za porovnanie za minulé roky denne ním prešlo desaťtisice cestujúcich. Prvý krát od marca premávajú už aj rýchlovlaky medzi regiónmi, ale každému cestujúcemu sa preventívne meria teplota.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

L. Ď. Nicholsonová: Európsky preukaz uľahčí cestovanie ľudom so zdravotným postihnutím

Európania s preukazom ZŤP sú o krok bližšie k tomu, aby sa im výrazne zlepšili …

Consent choices