lieky
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vedci testujú ibuprofén ako možný liek proti koronavírusu

LONDÝN – Britskí vedci uskutočňujú testy s cieľom zistiť, či by ibuprofén mohol pomôcť pacientom s koronavírusom. Tím odborníkov z londýnskych nemocníc Guy’s Hospital, St Thomas‘ Hospital a univerzity King’s College verí, že liek, ktorý je protizápalový a účinný proti bolesti, by mohol liečiť aj problémy s dýchaním. Zároveň dúfajú, že táto lacná liečba by mohla pacientov zbaviť napojenia na pľúcne ventilácie.

V rámci testov dostane polovica pacientov ibuprofén spolu s bežnou liečbou. Využijú pritom špeciálnu formuláciu lieku, nie tabletky, ktoré si ľudia bežne kupujú. Niektorí ľudia už tento liek vo forme lipidovej kapsule užívajú na ochorenia ako artritída.

Štúdie uskutočnené na zvieratách naznačujú, že by mohol liečiť syndróm akútnej dychovej tiesne (ARDS) – jednu z komplikácií ťažkého postihnutia koronavírusom. „Potrebujeme spraviť testy, aby ukázali, že dôkazy sa skutočne zhodujú s tým, čo očakávame, že sa stane,“ uviedol profesor Mitul Mehta, člen tímu King’s College London.

Viac..  Michal Wiezik: Parlamentný návrh o nových genomických technikách vnímam negatívne

Na začiatku pandémie panovali isté obavy, že ibuprofén by mohol byť pre pacientov s miernymi prejavmi ochorenia zlý a zhoršiť infekciu, preto namiesto neho odporúčali radšej paracetamol. Bližší výskum však ukázal, že rovnako ako paracetamol aj ibuprofén je v prípade koronavírusu bezpečný. Oba lieky vedia znížiť teplotu a pomôcť s príznakmi podobnými chrípke.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

lieky

Správa EK: aktívne presadzovanie hospodárskej súťaže prispieva k ponuke cenovo dostupných liekov

Európska komisia uverejnila správu, v ktorej uviedla prehľad presadzovania pravidiel EÚ v oblasti antitrustu a …

Consent choices