wiezik
Europoslanec Michal Wiezik. Foto: redakcia/red.

Michal Wiezik: Odtajnili geologický prieskum v Istrocheme, je to ekologická katastrofa

BRATISLAVA / V areáli firmy Istrochem v Bratislave došlo počas desiatich rokov k znečisťovaniu životného prostredia, ktoré hraničí s ekologickou katastrofou. Na tlačovej konferencii pred budovou Národnej rady SR (NR SR) to vo štvrtok povedal podpredseda mimoparlamentnej strany Spolu – občianska demokracia (Spolu) Erik Baláž.

Odborníčka strany na životné prostredie, Tamara Stohlová, doplnila, že v areáli došlo ku kontaminácii podzemnej vody a zistila sa tam prítomnosť látok, ako sú benzén, atrazín či olovo, ktoré sú nebezpečné pre ľudské zdravie.„Geologický prieskum, ktorý bol v tejto veci vykonaný, je starší ako desať rokov. Podliehal však utajeniu a k jeho odtajneniu došlo v stredu 3. júna,“ priblížil europoslanec Michal Wiezik.

Podľa Stohlovej tento prieskum preukázal znečistenie v takom rozsahu, ako nikto neočakával a je možné v tejto súvislosti hovoriť o ekologickej katastrofe. „Vo viacerých lokalitách bolo cítiť zápach, ktorý bolo ťažké zniesť. K tomuto znečisteniu dochádzalo počas celej výroby v areáli, v ktorom sa vyrábali pesticídy, hnojivá, trhaviny či kyselina sírová,“ ozrejmila Stohlová. Dodala, že v areáli sa narábalo nešetrne so životným prostredím a dochádzalo k znečisteniu vody, pôdy či vzduchu.

Baláž to označil za dobrý príklad toho, ako môže ignorovanie ochrany životného prostredia spôsobovať značné problémy. V tejto súvislosti vyzval ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO), aby začal konať a aby za týmto účelom aktivizoval všetky ľudské a finančné zdroje. „Taktiež budeme presadzovať zmenu legislatívy, aby v budúcnosti k utajeniu takýchto prieskumov nedochádzalo. Budeme zároveň preverovať či táto kauza môže mať nejaké trestnoprávne dôsledky,“ uzavrel podpredseda strany Spolu.

Viac..  Komisia víta predbežnú dohodu o čistejšom ovzduší v EÚ

Odhadované náklady v Istrocheme predstavujú čiastku 350 miliónov eur

Minister životného prostredia Ján Budaj víta, že sa dnes otvorila téma ďalšej envirozáťaže. „Záťaž z výroby v Istrocheme je evidovaná vo voľne prístupnom informačnom systéme od roku 2009. Na Slovensku máme približne dvetisíc environmentálnych záťaží a tisíce nelegálnych skládok. Mnohé prípady už vyšetruje polícia. V súvislosti so záťažou v Istrocheme odhadované náklady predstavujú čiastku 350 miliónov eur,“ reagoval Ján Budaj.

Šéf envirorezortu prisľúbil, že odštartuje práce na legislatívnej zmene. Súčasná podoba geologického zákona totiž umožňuje súkromnej firme utajiť správu z geologického prieskumu, a to aj v prípade, že svojou činnosťou ohrozuje zdravie ľudí či životné prostredie. „V prípade, že ide o ohrozenie životného prostredia či zdravia, je absurdné, aby mal súkromník možnosť správu utajiť,“ dodal Budaj.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices