Matovic
Premiér Igor Matovič. Foto: ÚV SR.

Núdzový stav zrejme v polovici júna skončí, rozhodnúť sa má aj o otváraní hraníc

BRATISLAVA / Núdzový stav obmedzuje nás aj nemocnice. Tak sa vyjadril vo štvrtok člen ústredného krízového štábu a šéf lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Núdzový stav, ktorý na Slovensku platí od 16. marca, treba zrušiť podľa väčšiny členov vlády. Vo štvrtok sme sa po zasadnutí ústredného krízového štábu dozvedeli, že núdzový stav sa už nepredĺži, ak budú dobré čísla. Podľa ústavného zákona môže trvať maximálne 90 dní, to znamená, že sa najneskôr v polovici júna skončí.

To, čo bude ďalej s núdzovým stavom, netrápilo tento týždeň len opozíciu, ale aj koaličných partnerov Igora Matoviča. „By som bol za uvoľnenie situácie,“ poznamenal minister školstva Branislav Gröhling. „Už by sme mohli dôjsť k takému uvoľneniu,“ súhlasila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

„Viaceré krajiny dnes stále bežia v núdzovom stave a nikto to nespochybňuje,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „Núdzový stav je na 90 dní, keď vyprší, mal by sa zrušiť. Nie je dôvod na jeho predlžovanie,“ vysvetlila vicepremiérka pre investície a informatiku Veronika Remišová (Za ľudí). „Sme za to, aby najneskôr 15. júna skončil,“ vyhlásil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Po troch hodinách rokovania nakoniec krízový štáb rozhodol. „Pokiaľ situácia bude taká, aká je dnes a bude pokračovať pozitívne, núdzový stav dobehne 90 dní a nebude ho ďalej potrebné predlžovať,“ odkázal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). „Viacmenej nám bude pokrývať všetky tie možnosti mimoriadna situácia,“ zhodnotil predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Núdzový stav obmedzuje nemocnice

Zároveň premiér opäť podotkol, že núdzový stav nikoho neobmedzuje. Toto tvrdenie však neguje Peter Visolajský, ten tvrdí, že núdzový stav obmedzuje nemocnice tak, že sa to dotýka nielen lekárov, ale aj mnohých pacientov. „Po právnej stránke zrušenie alebo nezrušenie právneho stavu z pozície bežného života ľudí absolútne nenásobí, nič sa nemení.“ uviedol Igor Matovič.

Viac..  M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

„Ja budem presadzovať, aby sme tým nemocniciam umožnili fungovať v bežnom režime, aby sa mohli starať o svojich pacientov, pretože tento stav to neumožňuje. Je množstvo lôžok blokovaných, nachystaných na covidových pacientov, tým-pádom sme obmedzení na iných oddeleniach. To, čo si veľa ľudí neuvedomuje, tí lekári sú v tom núdzovom stave držaní bez dovoleniek, bez zástavy, toto už lekári a sestry naozaj už prestávajú zvládať , upozornil Peter Visolajský.

Zákaz zhromažďovania a povinná štátna karanténa

Rovnako sa na krízovom štábe hovorilo aj o zákaze pokojného zhromažďovania, ktorý u nás platí už od Veľkej noci. „Toto bude predmetom ďalšieho rokovania vlády,“ povedal Mikulec.

V nasledujúcich dňoch by mohlo prísť aj k ukončeniu povinnej štátnej karantény. „K rušeniu alebo utlmovaniu povinnej štátnej karantény príde ešte pred tým, ako príde k prípadnému ukončeniu núdzového stavu,“ skonštatoval Matovič.

Ako to bude s otváraním hraníc a cestovaním do krajín Schengenu však stále nie je jasné. Už na piatok však premiér avizoval brífing k otváraniu hraníc.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices