rescEU
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia navrhuje posilniť mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany a systém rescEU

Európska komisia navrhla, aby sa EÚ poskytli nástroje na rýchlejšiu reakciu v prípade závažnej cezhraničnej núdzovej situácie, ako v prípade vypuknutia ochorenia COVID-19.

Na tento účel bude v rokoch 2021 – 2027 výrazne posilnený nástroj RescEU, ktorý je súčasťou Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany s cieľom vytvoriť rezervy strategického zdravotníckeho vybavenia potrebného pri mimoriadnych situáciách, ako sú pandémie, lesné požiare, chemické, biologické, rádiologické alebo jadrové incidenty alebo iné závažné núdzové situácie.

Celkový rozpočet mechanizmu dosiahne 3,1 miliardy EUR. Podľa návrhu Komisie, EÚ podporí RescEU na účely koordinácie spoločného obstarávania, zvýšenia zásob liekov, osobných ochranných prostriedkov a zdravotníckych výrobkov, a na účely repatriácie európskych občanov uviaznutých mimo EÚ.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Komisia tiež navrhla výrazné zvýšenie svojho globálneho humanitárneho rozpočtu o 5 miliárd EUR a z nového spoločného rozpočtu vyčlenila spolu 14,8 miliárd EUR na lepšiu reakciu na rastúce potreby na celom svete.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices