europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä brexit a koronavírus

Poslanci budú tento týždeň hlasovať o svojich odporúčaniach k rokovaniam medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom, pravidlách v cestnej doprave a klasifikácii rizika koronavírusu.

Výbory pre medzinárodný obchod a zahraničné veci budú v piatok hlasovať o odporúčaniach k rokovaniam o pobrexitových vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Budúci týždeň bude o týchto odporúčaniach hlasovať parlamentné plénum.

Zamestnanecký výbor bude vo štvrtok hlasovať o rozhodnutí Európskej komisie klasifikovať koronavírus ako biologický faktor tretej* skupiny. Poslanci buď podporia návrh Komisie alebo navrhnú zaradiť vírus ako faktor štvrtej skupiny, čo by malo za následok prísnejšie hygienické opatrenia na pracoviskách.

V pondelok do Parlamentu zavíta šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagarde. S členmi hospodárskeho výboru bude diskutovať o reakcii ECB na pandémiu koronavírusu. Deň na to budú poslanci hlasovať o zmenách kapitálových požiadaviek pre banky, aby mohli pružnejšie podporovať firmy aj domácnosti.

Dopravný výbor bude v pondelok hlasovať o dohode s členskými štátmi ohľadne nových pravidiel cestnej dopravy. Tie stanovujú maximálny čas jazdy pre šoférov na deň a týždeň ako aj minimálnu dobu odpočinku. Definujú aj to, na ktoré úkony sa vzťahujú pravidlá o vyslaných pracovníkov a regulujú aj elektronické informácie o prepravovanom tovare.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

* 3. skupina – môže spôsobiť vážne ochorenie u ľudí, nastáva šírenie v populácií, no je dostupná liečba

   4. skupina – môže spôsobiť vážne ochorenie ľudí, vysoké riziko šírenia v populácii a nie je dostupná liečba.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices