brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Koronakríza zatienila vyjednávania s Veľkou Britániou, možnosť tvrdého brexitu je čoraz bližšie

EÚ/SLOVENSKO/VEĽKÁ BRITÁNIA / Koronakríza zatlačila do úzadia inú, dovtedy veľmi dôležitú tému – brexit. Rokovania medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou sa síce neprerušili, ale treba povedať, že prakticky ani nikam neposunuli. A možnosť tvrdého brexitu sa stále zväčšuje.

Spojené kráľovstvo síce koncom januára formálne opustilo Európsku úniu, do konca tohto roka sme však v prechodnom období. To má slúžiť na to, aby sa obe strany pokúsili nájsť výhodné vzťahy do budúcnosti.

Štvrté kolo rokovaní o budúcej obchodnej dohode sa však skončilo bez výsledkov a hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier bol sklamaný. „Nemyslím si, že takto môžeme ďalej pokračovať. Najmä preto, že Briti odmietajú – ako viete – predĺžiť prechodné obdobie, čo by znamenalo poskytnúť viac času na rokovania,“ poznamenal.

„Je mimoriadne dôležité, aby sme sa najbližšie mesiace pripravili na všetky druhy scenárov,“ skonštatoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

„Neexistuje skutočný náznak toho, že by naši britskí priatelia vstupovali do rokovaní s cieľom uspieť. Dúfam, že sa mýlim, ale nemyslím si to,“ uviedol eurokomisár pre obchod Phil Hogan.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

Prípadný tvrdý brexit by, samozrejme, mal tvrdé dopady aj na desaťtisíce Slovákov a tiež aj na mnoho našich firiem.„Napríklad naše automobily by boli zaťažené 10-percentným clom, a keďže každý piaty automobil dnes vyvážame práve do Spojeného kráľovstva, tak si vieme predstaviť, ako by zaťažilo náš automobilový priemysel,“ upozornil Klus.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices