matovic
Premiér Igor Matovič. Foto: ÚV SR.

Matovič oznámil nové uvoľňovanie opatrení. Žiaci sa vrátia do školy posledný týždeň, vycestovať môžete už do 16 krajín

Na dnešnej tlačovej konferencii Igor Matovič, s ministrom školstva, hlavným hygienikom a profesorkou Zuzanou Krištúfkovou, informovali o novom uvoľnení opatrení.

Otvárajú sa aj stredné školy

Do školských lavíc si na posledný týždeň zasadnú, aj žiaci druhého stupňa, aj stredoškoláci, na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol Igor Matovič. Avšak návrat do škôl bude fungovať na dobrovoľnej báze. Od stredy sa otvárajú základné umelecké školy, centrá voľného času.Mení sa aj  počet detí v materských, ale aj v základných školách „Od pondelka budúceho týždňa sa rušia obmedzenia počtu žiakov v škôlkach a školách,“ uviedol. 

Voľné cestovanie do 16 krajín.

Mení sa režim aj ohľadom režimu na hraniciach. Okrem Česka, Maďarska a Rakúska budete môcť voľne vycestovať do ďalších 16. krajín. Medzi nimi napríklad do Nemecka, do Fínska, na Cyprus, ale aj do Grécka. Od zajtrajšieho dňa sa menia pravidlá aj ohľadom povinnej karantény, ktorá sa ruší. Premiér Matovič informoval, že sa prechádza na dobrovoľnú domácu karanténu v prípade, že občania prídu z iných ako 19 krajín, ktoré konzílium označilo ako bezpečné.

mapa
zdroj: FB ÚVSR

Ak bude situácia stabilná ruší sa núdzový stav

Pravidlo odstupu 2 metrov v reštauráciách či prevádzkach sa mení len sa odporúčanie. „Otvoria sa aj detské kútiky a nočné kluby,“ dodal. Matovič ďalej skonštatoval, že ak bude situácia stabilná núdzový stav sa zruší automaticky 14. júna.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Zmeny pri nosení rúšok

Zmeny nastanú aj pri nosení rúšok. Matovič uviedol, že nosenie rúšok je odporúčané pri stretnutí s cudzími ľuďmi. Rúška však ostávajú stále povinné vo vlakoch, MHD, ale aj v obchodoch. „Vo vnútorných priestoroch zostávajú povinné, avšak pri uzavretom kolektíve na pracovisku, ak sú ľudia od seba viac ako dva metre budú dobrovoľné,“  presnil Matovič.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices