hmyz
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Až tretine hmyzu hrozí vyhynutie tvrdia enviromentálne organizácie, ktoré zároveň vyzývajú EÚ na podniknutie drastických krokov

V utorok sa enviromentálne organizácie vyjadrili, že naliehajú na Európsku úniu, aby okamžite podnikla kroky na ochranu hmyzu. V správe tiež píšu, že kvôli používaniu pesticídov a priemyselného poľnohospodárstva ubúda v Európe viac ako 40 % druhov hmyzu.

Európska stratégia na ochranu biodiverzity a rozvoj organického poľnohospodárstva nestačí, tvrdia mimovládna organizácia Friends of the Earth Europe, ale aj nadácia Heinrich-Böll-Stiftung, ktorá je prepojená na nemeckú Stranu zelených.

Podľa Mute Schimpf z Friends of the Earth Europe môže dôjsť k vyhynutiu najmenej jedného z desiatich druhov včiel či motýľov, čo v následku zvyšuje dopad na produkciu plodín. „Dôkazy sú jasné – pesticídy ničia hmyzie populácie a ekosystémy na celom svete, čím ohrozujú produkciu potravín,“ uviedla.

Viac..  Európsky parlament odsúhlasil strop emisií pre každé priemyselné odvetvie

Z údajov Európskej komisie vyplýva, že približne 84 % druhov plodín a 78 % divých kvitnúcich rastlín v EÚ závisí od opeľovačov.

EK oznámila, že okrem zníženia skleníkových plynov do roku 2030, chce až o polovicu znížiť používanie chemických pesticídov. Pričom vyššie spomenuté organizácie požadujú zníženie pesticídov do roku 2030 až o 80 %.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európski poslanci schválili v stredu nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na …

Consent choices