cestovanie, letisko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Po novom môžete vycestovať až do 19 krajín: Aké pravidlá v nich platia?

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič spolu s odborníkmi oznámil ďalšie uvoľnenie v rámci slobodného pohybu do cudziny. Celkovo môžeme od 10. júna vycestovať do 19 krajín. Háčik je ale v tom, že nie s každou krajinou má Slovensko takzvanú bilaterálnu dohodu. Aké pravidlá platia v týchto krajinách?

Slobodný režim pohybu sa konzílium odborníkov rozhodlo rozšíriť. Aktuálne Slováci môžu vycestovať do nasledovných krajín: Maďarsko, Česko, Rakúsko, Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Cyprus, Malta, Estónsko, Litva,Lotyšsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island.

Aké pravidlá fungujú v týchto vybraných krajinách?: 

  • Švajčiarsko: Na vstup do krajiny nie je potrebný negatívny test na COVID- 19. Povinná karanténa zavedená nie je, platí systém samokarantény doma v prípade príznakov ochorenia.  Od 15. júna tiež krajina ohlásila úplné otvorenie  hraníc s krajinami EÚ/EFTA a Spojeným kráľovstvom. Nosenie rúška nie je povinné ale odporúčané vo prostriedkoch verejnej dopravy.
  • Cyprus – Prvá fáza uvoľnenia opatrení prebieha od 9. júna do 19. júna.  Počas prvej fázy bude musieť každý, kto príde z krajín zahrnutých do obidvoch kategórií, predložiť negatívny test na COVID-19, vykonaný do 72 hodín pred odletom z certifikovaného laboratória, aby mohol vstúpiť na palubu lietadla. Druhá fáza by mala prebiehať od 20. júna 2020 – žiaden cestujúci, ktorý prichádza z krajín patriacich do prvej kategórie, nebude musieť mať  test na COVID-19. V prípade cestujúcich, prichádzajúcich z krajín zaradených do druhej kategórie bude potrebné, aby mali pred vstupom na palubu lietadla negatívny test na COVID-19, vydaný najneskôr 72 hodín pred odletom. Test na COVID-19 sa pre Slovákov vyžaduje do 19. júna, potom už nie. Rúška sa už na verejnosti nevyžadujú. Ale vo všetkých obchodoch aj verejných centrách platí povinná hygiena rúk.
  • Island – Od 24. 04. 2020 je každý, kto príde do krajiny povinný vykonať 14-dňovú karanténu. Pasažieri, ktorí prichádzajú na Island sú povinní pri príjazde vyplniť formulár „Public Health Passenger Locator“, odovzdať ho pri hraničnej kontrole a poskytnúť informácie akým spôsobom a kde bude vykonaná povinná karanténa. Toto pravidlo sa vzťahuje na všetky osoby, ktoré pricestujú na Island – teda aj na občanov  členských štátov EÚ/EHP a UK, ako aj na osoby, ktoré nemajú na Islande pobyt – turistov.
    Ďalšou zmenou v rámci cestovania, ktorá nastane je, že  od 15. júna by mali byť otvorené hranice pre všetkých cestujúcich. Od tohto dátumu tiež bude cestujúcim daná možnosť výberu medzi vykonaním testu na Covid-19 pro príchode na Island, alebo 2- týždennou domácou karanténou. Pred príjazdom budú cestujúci povinní vyplniť registračný formulár ohľadne pravidiel kontroly. Rovnako je cestujúcim je odporúčané si stiahnuť aplikáciu Rakning C-19. V období od 15.06.2020 do 01.07.2020 budú testy na medzinárodnom letisku v Keflavíku, ako aj na ostatných medzinárodných letiskách a prístavoch vykonávané zdarma. Od 01.07.2020 zaplatia cestujúci za vykonanie testu poplatok 15.000 ISK (cca 150,- EUR). Od povinnosti vykonania testu resp. vykonania karantény sú oslobodené deti narodené v roku 2005 a mladšie. Nosenie rúšok nie je povinné.
Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices