koronavirus, hranice, schengen
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Opatrenia na vonkajších hraniciach EÚ by sa mohli uvoľniť už od 1. júla

Od 1. júla by sa mali čiastočne uvoľniť opatrenia kvôli koronavírusu platiace na vonkajších hraniciach Európskej únie. V stredu o tom informoval vysoký predstaviteľ EÚ Josep Borrell.

Josep Borrell  povedal „Presadzovať chce prístup postupného a čiastočného rušenia týchto reštrikcií od 1. júla, s určitými tretími krajinami,“ Európska komisia prediskutuje a sa skoordinnuje s členskými štátmi.

Do 15. júna sú všetky cesty okrem nevyhnutných do Európy zakázané. Viacerí ministri z členských štátov, už naznačili, že by predĺžili tento termín až do začiatku júla.

V rámci vnútorných hraníc EÚ už viaceré krajiny, začali s rušením hraničných kontrol. Ich cieľom bolo zabrániť príchodu občanov z iných štátov, doplnil Borrell.

Po vypuknutí pandémie v Taliansku zaviedlo 26 členov Schengenského priestoru vo februári obmedzenia na hraniciach so svojimi susedmi s cieľom zabrániť šíreniu ochorenia. Tento krok spôsobil dopravné zápchy a zablokoval rozvoz zdravotníckeho materiálu. O otváraní hraníc v rámci Schengenu si viete prečítať TU.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices