letisko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Medzinárodné osobné lety medzi Slovenskom a devätnástimi krajinami Európy môžu začať opäť fungovať

BRATISLAVA  – Medzinárodná osobná letecká doprava medzi Slovenskom a devätnástimi európskymi krajinami môže postupne začať opäť fungovať. Umožnilo to rozhodnutie o uvoľnení cestovania s krajinami, ktoré sú z hľadiska epidemiologickej situácie v súvislosti s koronavírusom považované za bezpečné. Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) zároveň predĺžilo zákaz vykonávania civilných letov z iných štátov na Slovensko do 24. októbra. Zákaz sa nevzťahuje okrem iných na lety zo spomínaných devätnástich krajín. Vplýva to z informácií na portáli Ministerstva dopravy a výstavby SR v časti o civilnom letectve.

Pravidelné a nepravidelné osobné letecké spojenie môže byť po takmer troch mesiacoch prerušenia znovu obnovené po Česku, Rakúsku a Maďarsku aj so Slovinskom, s Chorvátskom, Bulharskom, Gréckom, Cyprom, Maltou, Nemeckom, so Švajčiarskom, s Lichtenštajnskom, Estónskom, Lotyšskom, Litvou, Dánskom, Nórskom, Fínskom a Islandom. Zákaz neplatí ani pre nepravidelné obchodné lety s kapacitou do 20 cestujúcich s prechodným alebo trvalým pobytom v SR z Poľska na slovenské letiská Bratislava, Košice a Poprad-Tatry.

Doterajší zákaz civilných letov na Slovensko platil do 11. júna, pričom ministerstvo dopravy ho predlžovalo tzv. správami NOTAM o dva týždne. Platnosť zákazu do 24. októbra je podľa rezortu z dôvodu, že dovtedy trvá letná sezóna Medzinárodného združenia leteckých dopravcov (IATA) z pohľadu vykonávania obchodnej leteckej dopravy. „S ohľadom na systém leteckej informačnej služby a platnosť správy NOTAM je správa NOTAM týkajúca sa aktuálne platného zákazu vykonávania určených letov vydaná na obdobie troch mesiacov, od 10. 6. 2020 do 10. 9. 2020. Následne bude platnosť správy NOTAM predĺžená do 24. 10. 2020,“ priblížil rezort dopravy.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

„Pri letoch, na ktoré sa nevzťahuje zákaz vykonávania určených civilných letov s miestom vzletu na území iného štátu a s miestom pristátia na území Slovenskej republiky, musia byť dodržané všetky požiadavky orgánov verejného zdravotníctva vo vzťahu k ochrane verejného zdravia na území SR a obmedzenia týkajúce sa prekročenia štátnej hranice,“ uvádza ministerstvo dopravy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices