Wiezik
Europoslanec Michal Wiezik. PHOTO: © European Union-EP.

Michal Wiezik: Redukcia v používaní pesticídov neznamená, že prestaneme naše plodiny chrániť

Strana SPOLU nesúhlasí s postojom SaS k novej potravinovej stratégii Európskej únie. Naopak, vníma ju ako príležitosť zlepšiť kvalitu života ľudí na Slovensku a nastaviť udržateľnosť ekonomiky.

Predstavitelia strany SPOLU kriticky vnímajú posledné vyhlásenia strany SaS k novej potravinovej stratégii EÚ. SaS tvrdí, že môže mať fatálne dôsledky na slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Strana SPOLU vníma viaceré vyhlásenia vytrhnuté z kontextu. Nová stratégia naopak pomôže dostať slovenské poľnohospodárstvo do 21. storočia a zlepšiť stravovacie návyky, ktoré na Slovensku spôsobujú tisíce odvrátiteľných úmrtí.

„Určite v porovnaní s Francúzskom, Poľskom či Nemeckom, používame niekoľkonásobne menej pesticídov, no v rámci väčšiny krajín EÚ naša spotreba predstavuje v podstate štandard. Je logické, že redukcia na 50 % je celoeurópsky cieľ a mala by zohľadňovať situáciu v jednotlivých členských krajinách, no už teraz môžeme vylúčiť, že by mohla byť redukcia viazaná len na prvých päť či desať krajín v rebríčku používania pesticídov,“ hovorí europoslanec Michal Wiezik (SPOLU).

Podľa neho je dôsledkom intenzívneho využívania pesticídov a hnojív napr. znižovanie kvality vôd a úbytok rôznych druhov rastlín a živočíchov. „Cieľom nie je znížiť produkciu potravín, ale pestovať zdravé a lokálne potraviny, bez poškodzovania životného prostredia a straty biodiverzity, teda udržateľne,“ hovorí Wiezik a poukazuje na ekologické formy obhospodarovania pôdy. „Redukcia v používaní pesticídov neznamená, že prestaneme naše plodiny chrániť.“

Strana SPOLU nesúhlasí ani s vyjadreniami o ohrození potravinárstva. „Hlavnou motiváciou zmeny označovania trvanlivosti potravín je prevencia plytvania jedlom. Tá v Európe dosahuje až 20 % a väčšina sa deje v domácnostiach. Aby sme predchádzali zbytočnému vyhadzovaniu nezávadného jedla, potrebujeme jasne uvádzať informáciu, kedy je pre spotrebiteľa konzumácia daného jedla už zdravotným rizikom,“ hovorí odborníčka na životné prostredie strany SPOLU Tamara Stohlová.  „Z rozhovorov s výrobcami potravín nevidím dôvod, prečo by mala byť zmena formulácie akoukoľvek väčšou prekážkou. Zmene bude predchádzať prechodné obdobie, takže to vylučuje aj plytvanie obalmi so starým označením,“ dodáva Stohlová.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Odborníčka SPOLU víta aj plánované lepšie informovanie spotrebiteľov o výživových hodnotách potravín a ich škodlivosti. Viac ako polovica obyvateľov Slovenska trpí nadváhou a stravovacie návyky sú spojené aj s kardiovaskulárnymi ochoreniami a rakovinou. „Agresívne promovanie potravín, ktoré sú z hľadiska nadváhy najrizikovejšie, dlhodobo podkopáva snahy o zvrátenie trendu nárastu obezity. Je tiež dôležité spotrebiteľom uvádzať informácie o výživových hodnotách, ktoré priamo ovplyvňujú ich zdravie, jasne a bez zavádzania,“ hovorí Tamara Stohlová. Nové opatrenia sa podľa nej odrazia na lepšom zdraví ľudí a ich produktivite. „Ak to kolegovia zo strany SaS potrebujú, určite si úmrtia a stratené roky v zdraví vedia prepočítať aj na pracovnú produktivitu a náklady v zdravotníctve.V skutočnosti je takáto zmena aj z ekonomického hľadiska dobrá investícia,“ dodáva Stohlová.

Strana SPOLU považuje za naivné, ak si niekto myslí, že na zmenu stravovacích návykov stačí posilniť vzdelávanie v školách. Stravovacie návyky naberáme hlavne doma. „Tvrdiť, že sa máme spoľahnúť na vzdelávanie dospelých po vysokej škole, ktorí sú mimo ustáleného systému, je podobné, ako ich rovno hodiť cez palubu. Jedine, že by v strane SaS mali na mysli aj nepriame formy vzdelávania. V tom prípade lepšie označovanie výživových hodnôt môžeme za takúto formu považovať a mali by sme ju teda jednoznačne podporiť,“ dodáva Stohlová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices