koronavirus, Polsko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Poľsko od 13. júna ruší kontroly na hraniciach. Na Slovensku ale nepatrí na zoznam bezpečných krajín

POĽSKO / Poľsko od 13. júna ruší kontroly schengenských hraniciach. Pre ľudí vstupujúcich do Poľska z územia Slovenska ostávajú naďalej otvorené hraničné priechody Trstená – Chyžné a Vyšný Komárnik – Barwinek.

Do krajiny sa tak dá cestovať bez povinnosti absolvovania domácej karantény či preukázania sa negatívnym testom na Covid-19. Ministerstvo zahraničných vecí o tom informovalo na svojom webe.  Medzinárodná letecká doprava sa z Poľska v rámci Európskej únie obnoví 16. júna.

MZVaEZ upozorňuje, že v Poľsku ostáva v platnosti povinnosť zakrývania si úst a nosa v prostriedkoch hromadnej dopravy, obchodoch, kinách a divadlách, masážnych, tetovacích salónoch, kostoloch či úradoch. Poľsko však nefiguruje na našom zozname takzvaných bezpečných krajín – Slováci preto môžu za severnú hranicu vycestovať iba na 48 hodín a na hraniciach si musia nechať našimi policajtmi potvrdiť čas odchodu. Pre Poliakov zatiaľ platí, že po prekročení hranice, by mali na našom území absolvovať domácu karanténu.

Viac..  R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Slobodný režim pohybu sa konzílium odborníkov rozhodlo rozšíriť. Aktuálne Slováci môžu vycestovať do nasledovných krajín: Maďarsko, Česko, Rakúsko, Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Cyprus, Malta, Estónsko, Litva,Lotyšsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices