Aguilar
Europoslanec Juan Fernando López Aguilar. PHOTO: © European Union-EP.

Predseda výboru pre občianske slobody: Hranice EÚ by sa mali otvoriť čo najskôr, ako to bude možné

Predseda výboru pre občianske slobody Juan Fernando López Aguilar hovorí, že hranice EÚ by  sa mali otvoriť čo najskôr, ako to bude možné.

Po mesiacov zákazu voľného pohybu v rámci schengenu Európsky parlament žiada o rýchly a koordinovaný návrat do normálu. Budúci týždeň bude plénum hlasovať o situácii v schengenskom priestore. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s predsedom výboru pre občianske slobody Juanom Fernandom Lópezom Aguilarom (S&D, ES) o tom, ako znovu obnoviť tento bezhraničný priestor a ako sa môžeme z pandémie poučiť.

Kedy sa znovu otvoria vnútorné hranice v rámci schengenského priestoru?

Podľa mňa by sa mali otvoriť čo najskôr, ako to bude možné. Vyzerá to však ta, že posledné hranice sa otvoria až začiatkom júla. Náš výbor členským štátom pripomínal, že sú viazané európskym právom a schengenským hraničným kódexom. Právo hovorí, že všetky obmedzenia musia byť časovo ohraničené a dôvody na uzavretie hraníc rozumné a proporčné.

Európska komisia dohliada na obnovenie voľného pohybu. Ministri vnútorných vecí s ňou musia koordinovať predĺženie obmedzení. Je zrejmé, že bez schengenského priestoru nemôžeme čakať hospodársku obnovu po pandémii. Myslím, si, že keby sme nemali schengen, neexistovala by ani Európska únia.

Potrebuje schengenská zóna lepšiu koordináciu a riadenie?

Koordinácia tu bola bohužiaľ nedostatočná. Vlády členských štátov nesplnili svoje povinnosti ktoré sú pre ne záväzné. Ešte pred zatvorením hraníc mali medzi sebou navzájom komunikovať a informovať Komisiu, aby mohla zaistiť, že tieto obmedzenia budú časovo obmedzené a nediskriminačné. V procese obnovenia normálneho fungovania schengenu sa budeme snažiť z týchto chýb poučiť.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Ako by sme mali konať v prípade druhej vlny pandémie? Je zatvorenie hraníc tou najlepšou cestou proti šíreniu vírusu?

Táto pandémia nás veľmi prekvapila, musíme to uznať. Boli prijaté doteraz nevídané opatrenia. Mnoho slobôd, ktoré sme brali, ako samozrejmé, nám bolo na čas odobraných. Voľný pohyb bol pozastavený, čo so sebou prinieslo isté škody. No práve preto, že takúto situáciu sme tu ešte nikdy nemali, musíme byť zmierliví s chybami, ktorých sa dopustili naše vlády, keď sa snažili zachovať verejné zdravie, čo je ich top prioritou.

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices