Simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: © European Union-EP.

Michal Šimečka: Ak čítame o „konzervatívnej revolúcii“, mali by sme spozornieť

Znakom konzervatívej politiky bola vždy nechuť voči radikálnym zmenám. Minimálne od osemnásteho storočia: filozofa Edmunda Burkea vtedy natoľko vydesilo násilie francúzskej revolúcie, že sformuloval základy európskeho konzervatívneho myslenia. Preto by sme mali spozornieť, ak čítame o “konzervatívnej revolúcii”. Obzvlášť, ak je autorom výzvy vplyvný cirkevný hodnostár a v parlamente máme široko rozkročenú koalíciu fundamentalistov z OĽANO, Sme rodina, Smer a ĽSNS.

Bývalý sekretár Konferencie biskupov Slovenska priznáva, že nám nechce dopriať len slobodu, ale aj „ukázať cestu, po ktorej máme kráčať“. My samozrejme vieme, kam chce Slovensko nasmerovať. Keď vyzýva na konzervatívnu revolúciu v kultúre, školstve aj „vo vzťahu k životu”, pomedzi riadky na nás vyskakujú cirkevné školy „ktoré majú navrch“, voľné nedele, zákaz interrupcií a umelého oplodnenia, alebo popretie rodinných práv LGBTI osôb.

Vraj potrebujeme aj „konzervatívnu revolúciu v spravodlivosti, aby sa sudcom, prokurátorom a advokátom dalo dôverovať.“ Škoda, že na to Ziolkovský nemyslel pred rokom, keď chválil Roberta Fica a Andreja Danka. Akoby to neboli oni, kto spolu so svojimi kočnerami, bodorami a jankovskými roky znásilňovali spravodlivosť.

Lenže o prokuratúru či korupciu ide až v druhom rade. Primárnym terčom tejto revolúcie sú ľudské práva a sekulárna povaha štátu. To je režim, ktorý je potrebné zvrhnúť. A nahradiť ho „osvedčenými mravnými hodnotami a kultúrnymi tradíciami, ktoré sú súčasťou spoločenskej pamäte”. Asi je dobré radšej sa nepýtať, na ktorú časť slovenských dejín tým Ziolkovský odkazuje. Postačí, že takto pred rokom verejne ďakoval za presadzovanie zákazu interrupcií aj Marianovi Kotlebovi.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Je to paradox. Progresívci sú všade tou silou, ktorá volá po zmene – často aj radikálnej, napríklad v oblasti klímy. Dnes sme však v situácií, že musíme brániť “starý režim” – ústavný poriadok, ktorý tu vládne už tridsať rokov. Ľudské práva, rovnosť občanov, sekulárny štát bez väzby na náboženstvo či ideológiu – to všetko je zakotvené v slovenskej ústave. Ona vyjadruje slovenské hodnoty a kultúrne tradície. A my ako progresívne hnutie ich budeme brániť pred akýmkoľvek pokusom o revolúciu.

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices