caputova
zdroj: FB Zuzana Čaputová

Dnes je Svetový deň darcov krvi. Pre darcov sa otvoril aj prezidentský palác

14. júna si pripomíname Svetový deň darcov krvi. Pri tejto príležitosti sa otvoril aj prezidentský palác všetkým dobrovoľným darcom. Prezidentka dúfa, že táto symbolická akcia „Prezidentská kvapky krvi“ sa bude konať každý rok a, sa z nej stane tradícia.

„Srdečne by som sa chcela poďakovať každému z nich a všetkým, ktorí zvyknú krv darovať pravidelne. Keď k sebe budeme solidárni a ľudia, ktorí môžu darovať krv, podporia ľudí, ktorí ju potrebujú, znamená to veľmi veľa.“ Informovala na sociálnej sieti Zuzana Čaputová.

„Zdravie a život vážne zranených či chorých ľudí doslova závisí na dobrej vôli jednotlivcov ochotných pravidelne darovať krv.“ Uviedla Zuzana Rosiarová, generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža. 

Na sociálnej sieti sa aj kancelária Európskeho parlamentu v Bratislave poďakovala všetkým darcom: Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi by sme chceli poďakovať všetkým, ktorí sa rozhodli darovať túto najvzácnejšiu tekutinu.“

Viete, ako sa daruje krv?

Darcom môže byť každý medzi 18 až 60 rokov a minimálne mať 50 kg. Pred darovaním vyplníte dotazník plus vám lekár zoberie aj vzorku krvi, aby zistil váš aktuálny zdravotný stav. Darovať krv je možné pre mužov až 4-krát do roka, ale s odstupom 3 mesiace a ženy môžu maximálne 3-krát s odstupom 4 mesiacov.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Prečo je dobré darovať krv?

„Je to o pocitoch, že môžete aj takto pomôcť zo srdca niekomu inému, koho vlastne nepoznáte. Nájsť si čas dve hodiny raz za tri mesiace vôbec nie je také zložité,“ povedal pán Adam Kubaško, ktorý už 89-krát daroval krv.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.
Consent choices