Jurzyca
Europoslanec Eugen Jurzyca. PHOTO: © European Union-EP.

Eugen Jurzyca: Európska únia rozkladá náklady krízy na dlhšie časové obdobie, čo považujem za správne

EÚ/SLOVENSKO/VEĽKÁ BRITÁNIA/ Koronakríza zatlačila do úzadia inú, dovtedy veľmi dôležitú tému – brexit. Rokovania medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou sa síce neprerušili, ale treba povedať, že prakticky ani nikam neposunuli. A možnosť tvrdého brexitu sa stále zväčšuje.

Spojené kráľovstvo síce koncom januára formálne opustilo Európsku úniu, do konca tohto roka sme však v prechodnom období. To má slúžiť na to, aby sa obe strany pokúsili nájsť výhodné vzťahy do budúcnosti. V rámci budúceho rozpočtu preto Brusel hľadá dodatočné zdroje po výpadku od Británie.

Podľa slovenského europoslanca Eugena Jurzycu musíme byť opatrní hlavne pri nastavovaní dĺžky splácania pôžičiek: „Náklady sa rozdelia na dlhšie časové obdobie, čo znamená, že aj splácať budeme dlhšie. Musíme si preto už teraz dávať veľký pozor na to, koľko si požičiame, lebo od toho bude záležať spomínaná dĺžka splácania. Keď sa sa pozrieme do Európskeho parlamentu, tak najviac sa ozývajú krajiny, ktoré očakávajú že dostanú viac peňazí ako mali doteraz. Musíme však dávať pozor, aby toto rozdelenie bolo rozumné.”

Štvrté kolo rokovaní o budúcej obchodnej dohode sa však skončilo bez výsledkov a hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier bol sklamaný, keďže v hre bolo aj opätovné predĺženie prechodného obdobia a teda aj ďalšie prispievanie do rozpočtu. „Nemyslím si, že takto môžeme ďalej pokračovať. Najmä preto, že Briti odmietajú – ako viete – predĺžiť prechodné obdobie, čo by znamenalo poskytnúť viac času na rokovania,“ poznamenal.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

„Je mimoriadne dôležité, aby sme sa najbližšie mesiace pripravili na všetky druhy scenárov,“ skonštatoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

„Neexistuje skutočný náznak toho, že by naši britskí priatelia vstupovali do rokovaní s cieľom uspieť. Dúfam, že sa mýlim, ale nemyslím si to,“ uviedol eurokomisár pre obchod Phil Hogan.

Prípadný tvrdý brexit by, samozrejme, mal tvrdé dopady aj na desaťtisíce Slovákov a tiež aj na mnoho našich firiem.„Napríklad naše automobily by boli zaťažené 10-percentným clom, a keďže každý piaty automobil dnes vyvážame práve do Spojeného kráľovstva, tak si vieme predstaviť, ako by zaťažilo náš automobilový priemysel,“ upozornil Klus.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices