Pollak
Europoslanec Peter Pollák. PHOTO: © European Union-EP.

Peter Pollák: Pandémia koronavírusu môže Slovensku paradoxne pomôcť

BRUSEL / Ešte nikdy nemalo Slovensko k dispozícii tak obrovský balík peňazí z Bruselu ako teraz po korone. V rámci čerpania eurofondov by sme mali byť schopní čerpať až štyri miliardy EUR ročne. Lenže problémom je, že celé roky čerpáme oveľa menej ako by sme mohli a mali. A pokiaľ sa nám to ani teraz nepodarí, podľa europoslancov to bude hanbou pre Slovensko.

Slovensko môže byť mimoriadne spokojné s návrhom európskeho rozpočtu. Dostaneme oveľa viac ako sme vôbec čakali.„Paradoxne pandémia koronavírusu môže Slovensku pomôcť. Európske peniaze môžeme vďaka tomu využiť na zlepšenie situácie v zdravotnícve a ekonomike,“ povedal europoslanec Peter Pollák.

Podľa Európskej komisie sme doteraz s odretými ušami čerpali miliardu EUR ročne. „Naraz sa dostávame do situácie, že počínajúc týmto rokom by sme mali byť schopní absorbovať štyrikrát toľko. Štyri miliardy EUR každý rok, tak to je samozrejme obrovská úloha,“ uviedol jej zástupca na Slovensku Ladislav Miko.

Aj keď podľa návrhu to znemená, že Slovensko bude posielať do spoločnej kasy viac peňazí, kvôli vyrovnávaniu regionálnych rozdielov a najmä po korone si budeme môcť odhryznúť oveľa väčší kus koláča. Hovoríme o tzv. fonde obnovy, ale aj o kreujúcom sa viacročnom rozpočte.„Slovenským kľúčovým problémom bude schopnosť tie peniaze vyčerpať. A podstatná otázka je, že či aspoň tých 6 miliárd vieme účelne vyčerpať,“ vyslovil europoslanec Vladimír Bilčík.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

V čom sme sa však už zlepšili je čerpanie presunutých eurofondov pre podporu ekonomiky. Podľa bývalého europoslanca a súčasného ministra hospodárstva by sme to mali zvládnuť

„Čerpanie eurofondov sa v poslednej dobe zjednodušilo, navyše sme množstvo eurofondov presunuli do úverov pre podnikateľov, takže myslím si že áno, fondy budú vyčerpané,“ informoval minister hospodárstva Richard Sulík.

Napriek tomu, že najväčšie európske ekonomiky ako sú Nemecko a Francúzsko budú potrebovať po korone viac peňazí a zároveň do spoločnej kasy prispievať viac, prilepšíme si práve vďaka politike vyrovnávania regionálnych rozdielov „Peňazí z Európskej únie bude naozaj veľmi veľa a pokiaľ by sa nám to nepodarilo vyčerpať, tak bola by to pre Slovensko veľká hanba,“ povedal europoslanec Ivan Štefanec.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices