plackova, hojsik
koláž Martin Hojsík a Zuzana Plačková zdroj: FB Martin Hojsík, Instagram queen.plackova

Zuzana Plačková schytala veľkú kritiku kvôli fotke s malým tigrom. Keď je niečo legálne, neznamená to hneď, že je to aj morálne a správne, napísal Hojsík.

Nedávno zverejnená fotka Plačkovej s tigrím mláďatkom pobúrila ochranárov zvierat ale aj europoslanca Martina Hojsíka.

Martin Hojsík k tejto fotke napísal na sociálnu sieť Facebook status, v ktorom ostro kritizoval Plačkovú, so slovami: “Keď je niečo legálne, neznamená to hneď, že je to aj morálne a správne.”

“Mláďa tigra nie je hladkací panák pre okoloidúcich na bratislavskom sídlisku. Tiger je divoká šelma, no a v porovnaní so psami a mačkami majú tigre veľmi iné potreby – tak jednoduché to je, “ uviedol Martin Hojsík.

Na Slovensku sú povolené súkromné chovy divokých šeliem, akými sú aj tigre, levy, či medvede. “Aj keď neviem o tom, že by majitelia tohto mláďaťa robili niečo nelegálne, je na mieste zamyslieť sa nad morálnosťou takéhoto chovu,“ dodal Hojsík.

Tigrík nie je mačiatko

Mláďa tigra nie je hladkací panák pre okoloidúcich na bratislavskom sídlisku. Tiger je divoká…

Uverejnil používateľ Martin Hojsík MEP Sobota 13. júna 2020

 

Martin Hojsík sa dnes znova vyjadril k tejto situácii s informáciou, že Zuzana Plačková do súkromnej správy napísala: “V správe sa ohradila, že mi neprináleží kritizovať jej správanie, lebo nepoznám kontext.”

Zuzana Plačková sa k tejto kritike osobne nám nevyjadrila, ale na sociálnu sieť zverejnila svoje vyjadrenie. “Ako viete, že práve ten deň som nepomohla k výchove a dobrým podmienkam toho tigra, aby sa mu na danom mieste žilo lepšie ako ktorémukoľvek tigrovi na Slovensku?”

Ďalej dodala: “Každý vidí len to čo chce a čo niekde niekto napíše blbosti, no nikto, naozaj nikto ma nekontaktoval a nepýtal sa ma niečo ohľadne tigra alebo chovnej stanice.”

Zuzana Plačková už medzičasom túto fotku zmazala.
plackova
zdroj screenshot/Instagram: queen.plackova

Zuzana Plačková sa dokonca ozvala aj samotnému europoslancovi a ochranárovi zvierat Martinovi Hojsíkovi. Napísala mu súkromnú správu. Následne ochranár zverejnil na sociálnu sieť svoju reakciu. Vypichol, že síce majiteľov tigra nepozná, podľa neho bolo konanie Zuzany Plačkovej nemorálne a zrejme aj nelegálne. Pridal aj odpoveď, ktorú Zuzane Plačkovej poslal. „Hovoríte o ochrane tigrov, o tom, že vám na nich záleží, no vašim príspevkom na instagrame ste k ochrane tigrov nepomohli. Práve naopak. Keď ste zverejnili fotku dvojmesačného tigra v meste na vodítku, odkazujete tak svojim followerom, že je v poriadku predvádzať divoké šelmy ako trofeje. Venčiť tigra na sídlisku nie je legálne, ani morálne, a ani nepomáha ochrane zvierat,“ napísal na úvod svojej reakcie. „Možno o tom neviete, ale vaša fotka ukazuje protizákonné narábanie so zvieraťom, ktorého ste sa dopustili. Neviem v akých podmienkach žije toto konkrétne mláďa tigra. Jednu vec ale viem určite. Je možné, že majitelia majú všetky náležité povolenia v poriadku. Venčiť tigra v meste je však stále protizákonné. Tiger sa môže prepravovať len medzi veterinou a chovnými stanicami, a to len v na to určených prepravných klietkach (viď § 4 ods. 7 vyhlášky č. 143/2012 Z.z.),“ vypichol to, čo hovorí zákon. „Po druhé, vaša fotka, a konanie na nej nie je ani morálne. Keď ste zverejnili fotku ako držíte mláďa na vodítku, hovoríte tým, že divé šelmy sú trofeje, ktorými sa môžete po meste chváliť. S tým však žiaden ochranca zvierat súhlasiť nebude. To, čo kominukujete na Instagrame, má veľký dosah, čo snáď, ako influencerka s 600 tisíc followermi, viete,“ dodal Martin Hojsík. A na záver: „Napokon, vaša fotografia nijako nepomáha ochrane zvierat, skôr naopak. k sa chcete rozprávať o záchrane zvierat, rád sa s vami podelím o moje skúsenosti, z dlhoročnej práce v tejto oblasti. Na fotke vidíte, ako v skutočnosti vyzerá záchrana medveďa, ktorý bol týraný v súkromnom chove. Šelmy patria do rúk profesionálov. Tigre, levy a medvede v zajatí patria maximálne tak do ZOO alebo záchranných staníc. Ako poslanec Európskeho parlamentu budem presadzovať, to čo som robil ako ochranár zvierat – aby bol ich súkromný chov na Slovensku a celej Európe zakázaný. Tiger je šelma. Je to majestátne zviera, kráľ džungle. Jeho miesto je v prírode, nie na vodítku.“

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices