letisko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Brusel spúšťa webovú platformu „Re-open EU“. Cestujúcim pomôže opäť bezpečne objavovať Európu

Komisia spúšťa webovú platformu „Re-open EU“ na podporu bezpečného obnovenia voľného pohybu a cestovného ruchu v celej Európe. Platforma bude poskytovať informácie v reálnom čase o hraniciach, dostupných dopravných prostriedkoch a službách cestovného ruchu v členských štátoch. Používatelia na nej nájdu aj praktické informácie o cestovných obmedzeniach, opatreniach v oblasti verejného zdravia a bezpečnosti v jednotlivých členských štátoch, ako sú napríklad obmedzenie fyzického kontaktu alebo nosenie rúšok, ako aj ďalšie užitočné informácie o ponukách cestovného ruchu v EÚ a jednotlivých štátoch. Európania tak budú môcť pri plánovaní svojich dovoleniek a ciest počas tohto leta aj po ňom prijímať zodpovedné a informované rozhodnutia o tom, ako zvládať pretrvávajúce riziká súvisiace s koronavírusom.

Komisár pre vnútorný trh Thierry Breton v tejto súvislosti uviedol: „Vnútorné hranice EÚ sa po týždňoch uzavretia pre pandémiu koronavírusu opäť otvárajú. Platforma ,Re-open EU‘, ktorú dnes spúšťame, poskytne cestujúcim ľahký prístup k informáciám, aby mohli spoľahlivo plánovať svoje cesty a vyhli sa na nich rizikám. Takisto poslúži majiteľom malých reštaurácií a hotelov či mestám v celej Európe ako inšpiratívny prehľad už existujúcich inovatívnych riešení.“

Komisárka pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová zodpovedná za Spoločné výskumné centrum (JRC) dodala: „Európa má bohaté kultúrne dedičstvo, ktoré je jedným z jej hlavných lákadiel. Ale kvôli tomu, že sa počas uplynulých mesiacov nedalo cestovať a väčšina miest ostala zatvorená, kultúra a cestovný ruch veľmi trpeli. Platforma ,Re-open EU‘ poskytuje aktuálne základné informácie, vďaka ktorým budeme môcť opäť bezpečne objavovať Európu.“

Platforma „Re-open EU“ je súčasťou balíka opatrení v cestovnom ruchu a doprave, ktoré Komisia predstavila 13. mája 2020 s cieľom obnoviť dôveru medzi cestujúcimi v EÚ a pomôcť pri bezpečnom obnovení európskeho cestovného ruchu pri súčasnom dodržiavaní potrebných preventívnych zdravotných opatrení. Nová platforma, ktorá je dostupná aj vo verzii pre mobilné telefóny (webová aplikácia), slúži ako kľúčový referenčný bod pre všetkých cestujúcich v EÚ, pretože zhromažďuje aktuálne informácie od Komisie a členských štátov na jednom mieste. Jej používatelia si budú môcť prehliadať aktuálne informácie a rady týkajúce sa jednotlivých krajín EÚ prostredníctvom interaktívnej mapy. Platforma bude ľahko dostupná prostredníctvom aplikácie alebo na internete a bude k dispozícii v 24 úradných jazykoch EÚ.

Používatelia platformy na nej nájdu aj informácie o systémoch rekreačných poukazov, vďaka ktorým budú môcť vyjadriť podporu svojim obľúbeným hotelom alebo reštauráciám tým, že si kúpia poukaz na pobyt alebo jedlo po ich znovuotvorení. Pomôžu tým európskemu odvetviu stravovacích a ubytovacích služieb po zrušení obmedzení a otvorení hraníc. Vďaka rekreačným poukazom preklenú podniky problémy s finančnou hotovosťou tým, že presunú poskytnutie služieb na neskôr. Suma, ktorú zaplatí zákazník, ide priamo poskytovateľovi služieb. Vytvorením tejto stránky chce Komisia prispieť k lepšiemu prepojeniu zúčastnených podnikov s potenciálnymi zákazníkmi, a to najmä pri cestách do zahraničia.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Nakoniec treba spomenúť, že európska digitálna kultúrna platforma Europeana otvára sekciu Discovering Europe – prehliadku umeleckých diel a fotografií niektorých z najikonickejších miest Európy. Okrem toho sa na portáli Europeana Pro vytvorí špecializované rozhranie pre cestovný ruch, kde nájdu odborníci v oblasti kultúrneho dedičstva informácie o iniciatívach na podporu cestovného ruchu v celej EÚ.

SÚVISLOSTI

Komisia v rámci svojho balíka opatrení v oblasti cestovného ruchu a dopravy na obdobie od roku 2020, ktorý prijala 13. mája 2020, ohlásila, že vytvorí osobitnú webovú platformu, ktorá cestujúcim poskytne všetky relevantné informácie pre bezpečné cestovanie v EÚ. Komisia okrem toho oznámila svoj zámer využiť dynamiku systémov rekreačných poukazov a spolupracovať s vnútroštátnymi orgánmi, miestnymi organizáciami cestovného ruchu a podnikmi, aby tieto iniciatívy znásobila a rozšírila.

Ministri zodpovední za cestovný ruch prvýkrát diskutovali o spustení osobitnej platformy „Re-open EU“ počas videokonferencie 20. mája a veľmi túto iniciatívu uvítali. Na platforme „Re-open EU“, ktorú vyvinulo Spoločné výskumné centrum Komisie, sú k dispozícii informácie v reálnom čase týkajúce sa približne 30 ukazovateľov v oblasti dopravy, verejného zdravia a cestovného ruchu. Tieto informácie, ktoré poskytujú členské štáty, sa dopĺňajú o údaje Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb.

Komisia 11. júna 2020 odporučila čiastočné a postupné zrušenie obmedzení cestovania do EÚ po 30. júni a vyzvala členské štáty, aby do 15. júna 2020 zrušili obmedzenia voľného pohybu a kontroly na vnútorných hraniciach vzhľadom na to, že zdravotná situácia v EÚ sa zlepšuje a členské štáty uplatňujú obmedzenie fyzického kontaktu a ďalšie zdravotné opatrenia.

Prostredníctvom platformy „Re-open EU“ poskytuje Komisia relevantné informácie o ponukách v oblasti cestovného ruchu v rôznych členských štátoch, okrem iného o iniciatívach ako sú Európske hlavné mestá inteligentného cestovného ruchu, európske vysokokvalitné destinácie (EDEN) a Európske hlavné mestá kultúry.

O dac

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices