peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko bude v boji proti únikom na DPH spolupracovať s Poľskom

BRATISLAVA – Slovensko bude v boji proti daňovým únikom spolupracovať so susedným Poľskom. Ministri financií oboch krajín totiž v pondelok v Bratislave podpísali memorandum o spolupráci v boji proti podvodom v oblasti DPH. Slovensko sa podľa ministra Eduarda Hegera v tejto oblasti inšpirovať Poľskom, ktoré v posledných rokoch zaznamenalo v boji proti únikom na DPH významné úspechy.

Zvýraznil ich aj poľský minister financií Tadeusz Kościński, podľa ktorého daňová medzera na DPH v období rokov 2015 až 2018 v Poľsku klesla z 24 % na 12 %. „Pre poľskú aj slovenskú vládu je to prioritná vec, aby sme bojovali proti daňovým podvodom, hlavne proti podvodom na DPH,“ vyhlásil Kościński. Údaje o daňovej medzere za rok 2019 sú pritom podľa neho v Poľsku podobné, ako v roku 2018, čo potvrdzuje správnosť prijatých opatrení a ich dobré fungovanie.

Viac..  Lagardová: ECB nemôže prisľúbiť, koľkokrát zníži sadzby

Úroveň tesne nad 10 %, teda priemer Európskej únie, chce do konca aktuálneho volebného obdobia dosiahnuť aj súčasná slovenská vláda zo súčasných vyše 17 %. Podľa Hegera môže Slovensko aj na základe podpísaného memoranda ťažiť z výmeny informácií a skúseností s poľskou stranou, ale taktiež sa môže inšpirovať v nástrojoch, ktoré v Poľsku v boji s únikmi zafungovali.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices