Jourova
Vĕra Jourová. PHOTO: © European Union.

EÚ chce od veľkých firiem mesačné správy o ich krokoch proti šíreniu falošných informácií

BRUSEL – Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) Věra Jourová vyzvala technologické firmy, aby každý mesiac podávali detailné správy o krokoch, ktoré vykonávajú v rámci boja proti šíreniu dezinformácií o koronavíruse. Firmy ako Google a Facebook upozornila, aby sa v boji proti falošných správam viac snažili, a to najmä v rámci krajín ako sú Čína a Rusko. Zároveň pochválila Twitter za označenie niektorých príspevkov amerického prezidenta Donalda Trumpa značkou s varovaním o ich pravdivosti.

Komisia tvrdí, že „niektorí zahraniční hráči a tretie krajiny, a to najmä Rusko a Čína, sa zapojili do cielených operácií a dezinformačných kampaní v Európe, u jej susedov a po celom svete“. Bližšie detaily však neuviedli.

Predstaviteľka EÚ tiež ocenila firmy, ktoré sa prihlásili k dobrovoľnému kódexu postupov s cieľom zastaviť šírenie dezinformácií súvisiacich s vírusom. Novinárom však povedala, že je to len prvý krok a „ešte je čo zlepšovať“.

„Musia ponúknuť viac dôkazov o tom, že prijaté opatrenia fungujú správne. Musia tiež verejnosti umožniť nezávisle identifikovať nové hrozby. Pozývame ich, aby každý mesiac poskytovali správy s podrobnejšími informáciami, ako kedykoľvek predtým,“ vyjadrila sa.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Jourová tiež vyhlásila, že EÚ nebude samostatne regulovať šírenie dezinformácií. Nechcem tu vytvárať ministerstvo pravdy,“ povedala.

Facebook, Twitter či Google už potvrdili, že spolupracujú s EÚ na kontrole šírenia falošných správ.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices