Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Martin Hojsík: Návrhy Borisa Kollára poškodia Muránsku planinu aj ľudí

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) dnes informoval premiéra SR, že navrhne zastaviť aktuálny proces zonácie Národného parku Muránska planina. Kollár vyhlásil, že nie je prípustné aby bezzásahová zóna v národnom parku Muránska planina tvorila 50% rozlohy parku. 

Podpredseda Progresívneho Slovenska a europoslanec Martin Hojsík tvrdí, že ak by sa vyhovelo požiadavkám Borisa Kollára, Muránska planina by stratila status národného parku.

„Návrh Borisa Kollára je neprijateľný. Ochrana prírody a rozvoj regiónov nestoja proti sebe, práve naopak. Vedia sa vzájomne podporovať. Kvalitne vypracovaná zonácia a vysoký stupeň ochrany prírody môže podporiť rozvoj regiónu, ako ukazuje mnoho príkladov dobrej praxe z rôznych kútov Európy,“ povedal podpredseda progresívcov Martin Hojsík.

Muránska planina je mimoriadne bohatá na rozmanitosť druhov živočíchov a rastlín. Národný park sa v nej vďaka navrhovanej zonácii môže stať prvým podľa medzinárodných kritérií, v ktorom by bolo 50% územia bez zásahov človeka. Z toho je až 93% na štátnych pozemkoch v správe Lesov SR, iba 7 % patrí neštátnym vlastníkom.

„Očakávam, že tento, z hľadiska prírody a udržateľného rozvoja regiónu, negatívny návrh Borisa Kollára ministri životného prostredia a poľnohospodárstva páni Budaj a Mičovský odmietnu a neustúpia. Podporujem požiadavku realizovať zonáciu citlivo a v dialógu s miestnymi ľuďmi. Je však nevyhnutné k tomuto procesu pristupovať odborne, na základe pravdivých argumentov a odlišovať oprávnené obavy a argumenty od účelových tvrdení,“ doplnil europoslanec Hojsík.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

„Okrem samotnej zonácie je dôležité pomôcť miestnym ľuďom a samosprávam využiť príležitosti, ktoré zonácia prináša. Odborné vzdelávanie v tejto oblasti môže poskytnúť, spolu s prostriedkami ktoré EÚ venuje na zelene orientovanú obnovu hospodárstva, významné rozvojové impulzy pre miestnych ľudí a malých podnikateľov,“ uzavrel Martin Hojsík.

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices