koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Najlepšou ochranou proti šíreniu koronavírusu je nosenie rúšok, tvrdí nová štúdia

BRATISLAVA – Ľudia, ktorí nenosia v čase pandémie koronavírusu rúška, sa vystavujú dramaticky vyššiemu riziku infekcie. Tvrdia to odborníci v novej štúdii, ktorú viedol Renyi Zhang z Texas A&M University. Výsledky pozorovania zverejnili v žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences.

Odborníci analyzovali, akým spôsobom sa vírus prenáša medzi ľuďmi. Na základe trendov z Číny, Talianska a New Yorku zistili, že vďaka noseniu tvárových masiek mali Taliani od 6. apríla do 9. mája o 78-tisíc menej prípadov. V New Yorku mali zase od 17. apríla do 9. mája o 66-tisíc menej infikovaných.

„Naše výsledky jasne ukazujú, že vzdušný prenos respiračnými aerosólomi predstavuje dominantný spôsob šírenia COVID-19,“ uviedol Zhang. „Dospeli sme k záveru, že nosenie rúška na verejnosti je najefektívnejšou obranou pred prenosom vírusu medzi ľuďmi,“ dodal.

Spoluautor štúdie a držiteľ Nobelovej ceny Mario Molina vyhlásil, že nosenie rúšok „je kľúčové pre zdravých ľudí, aby predišli vdýchnutiu aerosólov, ktoré nakazené osoby vylučujú pri rozprávaní a ktoré môžu zostať vo vzduchu aj desiatky minút a môžu cestovať aj niekoľko metrov“.

Zhang takisto potvrdil, že v Číne sú obyvatelia zvyknutí na nosenie rúšok, čo im pomohlo zvládnuť pandémiu koronavírusu. „Sociálny odstup a umývanie si rúk musíme dodržiavať aj naďalej, ale to nie je dostatočná ochrana,“ uzavrel odborník.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices