Remisova
Vicepremiérka Veronika Remišová. Zdroj: FB Veronika Remišová.

Remišová vracia úder Pellegrinimu v kauze Govnet. Pochybenia odmieta

BRATISLAVA / Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová v reakcií na slovné útoky expremiéra Petra Pellegriniho a Richarda Rašiho uviedla, že si poslanci mýlia zodpovednosť za vyšetrovanie.

„Je nehorázne, ak sa na tlačovej konferencií digitálny mág Peter Pellegrini a pán Raši, ktorí sú zodpovední za informatizáciu za posledných desať rokov, hovoria o nejakom zlom fungovaní štátneho IT. Pretože, tým pádom vlastne obviňujú sami seba,“ uviedla na začiatok tlačovej konferencie Veronika Remišová.

Podľa slov podpredsedu parlamentu boli „neznáme“ zariadenia nainštalované legálne v prísne utajenom režime práve na ochranu siete Govnet. „Aktívna politička uprostred vyšetrovania v priamom prenose oznámila, že tu máme strategické ohrozenie štátu a môže za to bývalá vláda,“ povedal Pellegrini.

Prípadné pochybenia Remišová ale odmietla. „Ja som určite nekomunikovala akým spôsobom boli akékoľvek zariadenia demontované. Práveže som hovorila, že zásah je plne v rukách polície, ktorá má rozviazené ruky… Naopak pán Pellegrini včera porozprával toľko vecí, ako neporozprávali všetci členovia vlády plus tajné služby dokopy. Takže v tomto prípade na jeho mieste by som bola radšej s pánom Rašim ticho,“ bráni sa podpredsedníčka.

Po zásahu polície sa skloňovali slová ako nový „watergate“ alebo obrovský škandál. Na otázku TV JOJ, či Remišová trvá na tom, že kauza je veľký škandál odpovedala vyhýbavo. „Trvám na tom, že spôsob akým bola spravovaná sieť Govnet, nebola v poriadku.“ Dodáva, že veľkým problémom bolo spravovanie siete súkromnou firmou bez ľudí, ktorí by mali vykonanú bezpečnostnú previerku.

Špekulácie sa vedú o tom, že by zadržané zariadenia mali byť dodatočnými ochrannými zariadeniami siete, ktorej súhlas vo forme podpisu mal dať aj terajší premiér Igor Matovič. Tieto informácie z Vojenského spravodajstva nepotvrdila a spochybnila pritom minulosť jej šéfa Jána Balciara.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Tancuj, tancuj vykrúcaj

Napriek zadržaniu štyroch osôb podozrenia z odpočúvania sa doposiaľ nepotvrdili. Veronika Remišová ale trvá na tom, že bol problém vo vládnej sieti Govnet bez blizšej špecifikácie. Vyhýbavo však nechcela uviesť či sa reálne jednalo o odpočúvanie, tak ako po prepuknutí kauzy. Upozorniť na podozrivé „čierne skrinky“ mali údajne informovať ľudia, ktorí nemali mať informácie o nich. Na čo reagovala slovami, že na úrade sa nachádzali ľudia, ktorí nemali bezpečnostnú previerku a chce vykonať aj forenzný audit. Remišová naznačila, že sa v radoch NASES-u nachádzali ľudia, ktorí na problémy dlhodobo upozorňovali.

Podpredseda vlády Peter Pellegrini a poslanec Richard Raši na tlačovej konferencii uviedli, že podajú na vicepremiérku Veroniku Remišovú trestné oznámenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa v kauze NASES. Podľa nich svojim neodborným a nedôsledným prístupom ohrozila bezpečnosť a obranu štátu, nakoľko si nemala overiť legálnosť zariadení, ktoré polícia zadržala v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby. Tie tam mali byť nainštalované po kybernetickom útoku v roku 2018, aby zvýšili obranu štátu a podľa Pellegriniho tak pravdepodobne nejde o nelegálny zásah do štátnej siete Govnet. Overiť si to mohla vraj u piatich osobách.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices