Ukrajina
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ zvažuje ďalšie prehlbovanie vzťahov so svojimi východnými susedmi

EÚ podporovala svojich východných susedov a krajiny západného Balkánu počas koronakrízy, no zvažuje aj ďalšie prehlbovanie spoločných vzťahov.

EÚ si cení dobré vzťahy s ostatnými krajinami, najmä s tými, ktoré ležia hneď za jej hranicami. Prostredníctvom rôznych iniciatív od dohôd o voľnom obchode po partnerstvá sa snaží stimulovať obchod a spoluprácu a podporovať demokraciu, ľudské práva a právny štát.

Platí to aj pre krajiny pozdĺž jej východných hraníc. Krajiny západného Balkánu by sa mohli v budúcnosti stať ďalšími členmi EÚ. Medzi kandidátske krajiny patrí Čierna Hora, Albánsko, Srbsko a Severná Macedónsko. Potenciálnymi kandidátmi sú Bosna a Hercegovina a Kosovo.

EÚ tiež vytvorila Východné partnerstvo, rámec pre spoluprácu medzi EÚ a jej východnými susedmi – Gruzínskom, Moldavskom, Ukrajinou, ako aj Arménskom, Azerbajdžanom a Bieloruskom.

EÚ okrem pomoci týmto krajinám pri prekonávaní koronakrízy uvažuje aj o tom, ako ďalej prehĺbiť spoločné vzťahy.

Pomoc pri pandémii COVID-19

Okrem 3,07 miliardy eur, ktoré boli oznámené v apríli v apríli, Parlament 15. mája schválil 3 miliardy eur v podobe výhodných pôžičiek na pomoc susedom a partnerským krajinám EÚ po koronakríze. Albánsko dostane 180 miliónov eur, Bosna a Hercegovina 250, Gruzínsko 150, Jordánsko 200, Kosovo 100, Moldavsko 100, Čierna Hora 60, Severné Macedónsko 160, Tunisko 600 miliónov eur a Ukrajina 1,2 miliardy.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Medzi ďalšie konkrétne opatrenia EÚ patrí nová iniciatíva v oblasti zdravotnej bezpečnosti s Európskym strediskom pre kontrolu chorôb. Iniciatíva, na ktorú bolo vyčlenených 9 miliónov eur, pokrýva všetkých 23 susedných a kandidátskych krajín a zameriava sa na budovanie kapacít pre epidemiológov a zdravotnícky personál v prvej línii.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices