hranice, schengen
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Otvorenie vnútorných hraníc a obnovenie voľného pohybu. Toto sú reakcie slovenských europoslancov

Schengenské hraničné kontroly: Výzva na urýchlené obnovenie voľného pohybu

Ivan Štefanec (EPP): Vítam otváranie hraníc, ktoré je nevyhnutným predpokladom na naštartovanie našej ekonomiky. Musí však prebiehať koordinovane a transperentne tak, aby občania mali pri cestovaní všetky potrebné informácie. Pri otváraní vonkajších hraníc očakávam rýchlu dohodu vlád na spoločnom zozname bezpečných krajín, s ktorými obnovíme cezhraničný styk. Zdravotné hľadisko a bezpečnosť občanov pritom musí byť na prvom mieste. 

Eugen Jurzyca (ECR): Do značnej miery nesúhlasím s kritikou EÚ k obmedzeniam voľného pohybu osôb v Schengenskom priestore, ktoré v reakcii na pandémiu prijali členské štáty. Členské štáty dokázali pritom rýchlejšie reagovať na vzniknutú situáciu, okrem toho uzatvárali svoje hranice až v čase, keď sa nákaza šírila vo vnútri EÚ. Zároveň majú v oblasti verejného zdravia viac kompetencií, a teda aj zodpovednosti za zvládnutie krízovej situácie. Uzatvárali tiež oblasti vo vnútri členských štátov (napríklad Litovel v ČR, Žehra v SR), čo svedčí o tom, že úmysel členských štátov súvisel s ochranou verejného zdravia, nie so snahou o ovplyvnenie miery integrácie. 

Vladimár Bilčík (EPP): V europarlamente budeme tento týždeň prijímať rezolúciu, v ktorej sa zasadzujeme za čo najrýchlejšie znovuotvorenie vnútorných hraníc Schengenu, samozrejme dbajúc na bezpečnosť cestujúcich. Pandémia bola výnimočnou situáciou, v ktorej viaceré členské štáty nekoodinovane zavádzali kontroly na hraniciach alebo inak obmedzovali voľný pohyb osôb, ktorý je jedným zo základných práv Európanov.  Budem hlasovať za to, aby sa o Schengene rozhodovalo koordinovane na európskej úrovni, a aby sa boli prekážky a kontroly na hraniciach zavádzané a udržiavané len v presne vymedzených a prísne a pravidelne posudzovaných prípadoch.

Peter Pollák (EPP): Minulý víkend sme si pripomenuli 35. výročie podpísania Schengenskoho dohovoru, žiaľ v čase, kedy celý priestor Schengenu, ešte nie je celkom otvorený a to z dôvodu ochrany zdravia a životov pred následkami koronavírusu. Súhlasím a podporujem postoj, že k obnove ekonomík i v oblasti cestovného ruchu a dopravy je nutné hranice  otvoriť a mám za to, že tomu tak aj  v blízkej budúcnosti dôjde. Čo sa týka dovolenkovej sezóny,  je to samozrejme na rozhodnutí každého kde počas dovolenky bude oddychovať. Ja by som len odporučil, aby sa k tomuto rozhodnutiu ľudia stavali s maximálnou vážnosťou a zodpovednosťou a možno sa tento rok rozhodli objavovať krásy Slovenska.

Miroslav Číž (S/D): Vítam otváranie hraníc, ktoré je nevyhnutným predpokladom na naštartovanie našej ekonomiky. Musí však prebiehať koordinovane a transperentne tak, aby občania mali pri cestovaní všetky potrebné informácie. Pri otváraní vonkajších hraníc očakávam rýchlu dohodu vlád na spoločnom zozname bezpečných krajín, s ktorými obnovíme cezhraničný styk. Zdravotné hľadisko a bezpečnosť občanov pritom musí byť na prvom mieste. 

Viac..  Eugen Jurzyca: Prvé návrhy normy Euro 7 boli príliš ambiciózne

Martin Hojsík (RE): Už začiatkom júna vyzvala Európska komisia členské štáty, aby začali naplno otvárať svoje hranice pre ostatné členské krajiny a proces ideálne dokončili už v polovici mesiaca. Kľúčové teraz bude, aby členské krajiny, Slovensko nevynímajúc, nepoľavili v testovaní a prevencii opätovného rozšírenia vírusu. Zároveň nám súčasná kríza dáva šancu zamyslieť sa nad tým, ako má cestovanie po koronakríze vyzerať. Budovanie zelenej infraštruktúry naprieč Európou, napríklad vysokorýchlostnej vlakovej, sa musí stať priotiou celej EÚ. 

Robert Hajšel (S/D): Pri opätovnom otváraní vnútorných hraníc medzi členskými štátmi treba viac koordinácie a spolupráce a nemôže dochádzať ku diskriminácii. Tak ako pri zatváraní, tak aj pri otváraní hraníc niektoré štáty prijali nekoordinované kroky a niektoré hranice otvorili, iné nechali zatvorené a to napriek odporúčaniam zo strany Európskej komisie. Ešte nejaký čas potrvá, pokým sa naplno obnoví celý schengenský priestor bez kontroly na hraniciach a treba sa pripraviť aj na to, aby v prípade prepuknutia druhej vlny šírenia koronavírusu štáty svoje kroky čo najviac koordinovali a vopred o nich ostatných informovali.

Miriam Lexmann (EPP): Musíme si uvedomiť, že len vďaka funkčnému schengenskému priestoru máme dostupné neobmedzené cestovanie po krajinách EÚ. To je neoceniteľná a nevyčísliteľná hodnota pre slobodu pohybu občanov, tovarov a služieb v Európe a zároveň jedinečný spôsob cestovania na celom svete. Vidíme, že veľa vecí počas koronakrízy nefungovalo, a preto je potrebné, aby sme Schengen do budúcna ešte lepšie pripravili a dokázali správne reagovať, keď príde ďalšia kríza. Jeho rýchle a plné obnovenie je aj nevyhnutný predpoklad hospodárskeho oživenia po pandémii.

Michal Šimečka (RE):  Slováci a Slovenky si na Európskej únii najviac cenia otvorené hranice – vyplýva z oficiálnych prieskumov. Štyridsať rokov za železnou oponou nám hodnotu slobodného pohybu uložilo hlboko do kolektívnej pamäti. V Európskom parlamente budeme hlasovať o rezolúcii, ktorá tlačí na znovuzavedenie plne fungujúceho Schengenu. Pandémia COVID-19 nás postavila pred nečakané situácie a je celkom prirodzené, že sa členské štáty spočiatku uzavreli do seba. Tento stav ale nesmie trvať dlhšie, ako je nevyhnutné.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices