klima
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rodičia žiadajú využiť európske peniaze na ochranu klímy

Dnes 18. júna 2020 je otvárací deň summitu EÚ, na ktorom sa bude rozhodovať o využití Fondu obnovy vo výške 750 miliárd eur. Viac ako 150 rodičovských organizácii, ktoré bojujú proti klimatickej kríze žiada, aby boli financie využité len na stratégie transformácie hospodárstva v súvislosti so zmenou klímy a ekologickej transformácie. Pridali sa k nim aj slovenské Znepokojené Matky.

Organizácie napísali list predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi, predsedníčke Európskej komisie Ursuli von der Leyen a predsedovi Európskeho parlamentu Davidovi Sassolimu, v ktorom ich vyzývajú, aby bola podpora klimatických riešení prioritou pri rozhodovaní o použití financií.

„Apelujeme na vás, aby ste pamätali na zásadnú úlohu, ktorú z hľadiska budúcnosti našich detí zohrávate. Európska únia ako druhý najväčší trh na svete nemá len jedinečnú možnosť, ale aj morálnu povinnosť zaujať vedúce postavenie. Vizionársky a ekologicky orientovaný Fond obnovy, ktorý bude podporovať spravodlivý a udržateľný rozvoj, vyšle jasný politický signál nielen európskym, ale aj globálnym trhom,“ píše sa v liste.

Podľa rodičov nesmieme premrhať tento čas a odsunúť riešenie klimatickej krízy a úbytku biodiverzity na neskôr.

„Po celom svete vidíme nové a nové ukážky prebiehajúcej klimatickej krízy. Či už je to topiaci sa permafrost a požiare na Sibíri, či sú to globálne padajúce rekordy teplôt. Ak po koronakríze nabehneme na starý systém fungovania ľudstva a nevyužijeme tento čas na investovanie do opatrení, odpílime si definitívne pod sebou konár. Dnes už nemáme čas sa snažiť v nejakej miere, musíme vynaložiť všetko dostupné, aby sme ochránili budúce generácie,“ povedala Ivana Nemethová za Znepokojené Matky.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Ako ďalej dodala, riešenia a opatrenia, ktoré sú klimaticky orientované sú zároveň aj sociálne a ekonomicky výhodné. Znepokojené matky a ďalšie slovenské organizácie venujúce sa ochrane klímy poslali predstaviteľom vlády príklady opatrení, ktoré tieto kritéria spĺňajú.

„Slovensko má šancu využiť bezprecedentný balík financií na obnovu tejto krajiny tak, aby sme neopakovali staré chyby. Nejde len o post-covid, ide o oveľa viac. Dochádza nám čas,“ ukončila Nemethová.

Parents For Future predstavujú celosvetovú sieť klimatických aktivistov – rodičov, ktorá je inšpirovaná hnutím Fridays For Future. Súčasťou hnutia je aj slovenská iniciatíva Znepokojené matky.

Celé znenie listu v slovenčine nájdete TU.

 

 

 

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices