matovic
Premiér Igor Matovič. Foto: ÚV SR.

Dokážeme obrovský balík peňazí z EÚ využiť? Čakajú nás najťažšie rokovania lídrov Európy

SLOVENSKO/EURÓPA / Slovensko dostane z eurofondov na naštartovanie ekonomiky po koronakríze vyše 8 miliárd EUR. Doteraz ale bolo čerpanie natoľko mizerné, že aj keď sme mali za posledných 7 rokov k dispozícii 15 miliárd EUR, vyčerpať sme dokázali iba 25%. Vláda tak musí najbližšie mesiace pripraviť plán ako ich využiť. Igor Matovič hovorí, že spomedzi krajín V4 sme to vyhrali, keďže dostaneme najviac peňazí.

Už v piatok sa začínajú najťažšie rokovania lídrov európskej 27. Igor Matovič sa tam bude snažiť zabojovať o konečnú sumu, ktorú Slovensko dostane z eurofondov.„Osem miliárd dostane Slovensko v grantoch, 8 miliárd Maďarsko, 8 miliárd Česká republika. Vzhľadom na to, že sú to 2x väčšie krajiny a ich hospodárska situácia nie je ďaleko od nás, je úplne pochopiteľné, že nie sú spokojní,“ vyhlásil premiér.

Slovensko ide do Bruselu s tým, že chce opätovne vybaviť takzvanú výnimku N plus 3. A teda, aby sme eurofondy mohli čerpať o tri roky dlhšie aj po uzavretí viacročného obdobia. A práve to by nám mohlo pomôcť.

„Doteraz na Slovensku vždy bol problém vyčerpať eurofondy najmä kvôli zbytočnej byrokracii a zlému nastaveniu,“ povedal europoslanec Ivan Štefanec.

„Ide naozaj o bezprecedentný objem finančných zdrojov, ktoré dostáva ako návrh k dispozícii celá Európska únia. Treba si uvedomiť, že ide vo finančnej perspektíve, v tej tradičnej sedem ročnej o celkovo 1100 miliárd pre celú Európsku úniu,“ uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

K tejto závratnej sume si treba pripočítať ďalších 750 miliárd EUR v tzv. nástroji pre budúcu generáciu. Pre Slovensko je to v čistom 9 miliárd EUR počas nasledujúcich siedmych rokov, 8 miliárd v grantoch a 5 miliárd vo forme pôžičiek.

„Piatkové rokovania v Bruseli takmer s istotou neprinesú finálnu dohodu. Očakávajú sa ešte dve kolá rokovaní na budúci mesiac…. “ skonštatoval predseda výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek.

Na piatkovom summite však budeme musieť určiť našu východiskovú pozíciu. A predstaviť priority, na čo potrebujeme peniaze

 „Je tam veľká časť toho balíka, ktorá naopak vyžaduje prípravu určitého plánu reformného a na základe tohto plánu potom čerpanie tých peňazí,“ informoval Ladislav Miko, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

„Zelená obnova nie je o nejakých vzdušných zámkoch. Je to o konkrétnych pracovných miestach ako pre malé a stredné firmy, tak pre živnostníkov a veľké firmy,“  povedal europoslanec Martin Hojsík.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices