supermarket
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Zákaz nedeľného predaja sa ruší, medzi bezpečné krajiny pribudlo aj Poľsko

BRATISLAVA / Slovensko pokračuje v uvoľňovaní opatrení proti šíreniu koronavírusu. Hranice otvárame aj s Poľskom, končí zároveň zákaz nedeľného predaja v dotknutých prevádzkach. Od 1. júla sa umožní na hromadných podujatiach, kde je možné šachovnicové sedenie, účasť aj nad 1 000 osôb.

Novinkou je zrušenie zákazu nedeľného predaja a povinného sanitárneho dňa v nedeľu. Konzílium odborníkov prijalo aj ďalšie uvoľňujúce opatrenia. Od soboty 6. hodiny ráno sa totiž otvárajú hranice aj so susedným Poľskom.

Zároveň sa od 1. júla umožní na hromadných podujatiach, kde je možné šachovnicové sedenie, účasť aj nad 1 000 osôb s tým, že celková kapacita nebude naplnená na viac ako 50 %. Ako na piatkovej tlačovej konferencii povedal premiér Igor Matovič, ide najmä o športové podujatia.

Od soboty sa ruší povinnosť uzatvoriť všetky maloobchodné prevádzky v nedeľu a zároveň sa ruší povinnosť vykonávať každú nedeľu povinnú dezinfekciu priestorov, tzv. sanitárny deň. „Ale stanovuje sa povinnosť pre potravinárske predajne a prevádzky zariadení spoločného stravovania, vrátane stánkov s rýchlym občerstvením, klásť dôraz na zabezpečenie pravidelného čistenia a dezinfekcie,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Sanitácia sa musí vykonávať v rámci denného sanitačného režimu prevádzky.

Od soboty taktiež platí, že prevádzky, ktoré museli doteraz viesť evidenciu zákazníkov a uchovávať zoznam 30 dní, túto povinnosť mať nebudú. Ruší sa tiež povinnosť zaistiť meranie telesnej teploty určeným osobám pri vstupe do objektov štátnych orgánov a orgánov územnej samosprávy, ako aj pri vstupe na kúpaliská a do wellness centier. Povolené budú už aj prístroje, ktoré vytvárajú aerosol, napríklad sušiče rúk.

Zoznam bezpečných krajín sa rozšíril

Do zoznamu bezpečných krajín pre Slovensko zaradilo konzílium odborníkov aj Čiernu Horu, Monako a Faerské ostrovy. Povolené bude od júla aj organizovanie maratónov. V prevádzkach taxi služieb sa povinnosť klienta sedieť na zadnom sedadle mení na odporúčanie. Ruší sa taktiež povinnosť zamestnanca vykonávajúceho starostlivosť o telo zákazníka, aby pri svojej činnosť používal ochranný štít tváre alebo ochranné okuliare. Na umelých kúpaliskách sa ruší zákaz používania atrakcií, pri ktorých dochádza k tvorbe aerosolí. Povinnosť prevádzkovateľov kúpalísk zabezpečiť dvojmetrový odstup na oddychových plochách sa mení na odporúčanie.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Ako uviedla hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu Henrieta Hudečková, sanitačný deň je súčasťou prevádzkových poriadkov tých inštitúcií, ktoré to zo zákona musia vykonávať. Sanitačný deň platí a bude sa uskutočňovať tak, ako to majú určené jednotlivé prevádzky vo svojom prevádzkovom poriadku. „Napríklad niektoré zdravotnícke zariadenia v nemocniciach, oddelenia alebo operačné sály to majú vo svojom prevádzkovom poriadku jedenkrát mesačne. V ten deň sa neoperuje, nič sa nerobí, žiadne zásahy, len tento odborný postup sa vykonáva,“ povedala. Dodala, že stále platí povinnosť nosenia rúška v interiéroch či v prostriedkoch verejnej dopravy. „Rúška sa tak ľahko nezbavíme, je to možno na niekoľko rokov, možno doživotne,“ dodala.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices