peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Audítori EÚ: Pranie špinavých peňazí je čoraz vážnejšou celosvetovou hrozbou

Pranie špinavých peňazí spočíva v zamaskovaní nelegálneho pôvodu príjmov z trestnej činnosti. Podozrivé transakcie spojené s praním špinavých peňazí dosahujú v EÚ stovky miliárd ročne. Európsky dvor audítorov (EDA) začal audit s cieľom preskúmať úsilie Únie v boji proti praniu špinavých peňazí s osobitným zameraním na bankový sektor.

Smernica EÚ o boji proti praniu špinavých peňazí je zavedená od roku 1991 a bola aktualizovaná štyrikrát – naposledy v roku 2018. Úlohou Komisie, ktorá je kľúčovým aktérom na úrovni EÚ, je v úzkej spolupráci s členskými štátmi rozvíjať a presadzovať pravidlá v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí. Tento rok Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) prevzal úlohy vedenia, koordinácie a monitorovania boja finančného sektora EÚ proti praniu špinavých peňazí. Je zodpovednosťou členských štátov uplatňovať a presadzovať pravidlá EÚ v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí prostredníctvom vnútroštátnych právnych predpisov a stíhať trestné činy prania špinavých peňazí. V rámci Európy Europol odhaduje hodnotu podozrivých transakcií na približne 1,3 % HDP EÚ.

„Pranie špinavých peňazí je čoraz vážnejšou celosvetovou hrozbou, pričom páchatelia trestnej činnosti sa často snažia prať špinavé peniaze tam, kde sú kontroly najslabšie, často ďaleko od zdroja finančných prostriedkov“, povedal Mihails Kozlovs, člen Európskeho dvora audítorov zodpovedný za audit. „Vzhľadom na obrovský rozsah tejto trestnej činnosti, a to aj v EÚ, a na niekoľko nedávnych medializovaných škandálov s účasťou bánk sme sa rozhodli vykonať audit účinnosti opatrení EÚ v boji proti praniu špinavých peňazí v bankovom sektore.“

Napriek rozsiahlej medzinárodnej spolupráci a čoraz prepracovanejším právnym predpisom EÚ zostáva pranie špinavých peňazí obrovskou politickou výzvou. Audítori sa zamerajú na transpozíciu právnych predpisov EÚ do práva členských štátov, ako sú riadené riziká pre vnútorný trh, koordináciu medzi vnútroštátnymi orgánmi dohľadu a orgánmi EÚ a opatrenia EÚ na nápravu porušení jej právneho predpisu o boji proti praniu špinavých peňazí na vnútroštátnej úrovni. Práca v teréne v rámci tohto auditu sa bude týkať Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov, EBA a Európskej centrálnej banky.

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices